ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοινωνική Οικονομία στην Ήπειρο: σε βρεφικό στάδιο…

Εικόνα του άρθρου Κοινωνική Οικονομία στην Ήπειρο: σε βρεφικό στάδιο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2018, 11:43
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η «Κοινωνική Οικονομία» που προέκυψε ως δήθεν «αντίδοτο για την ανεργία» και γενικότερα, ως ο νέος τρόπος του «επιχειρείν». Περίπου μια επταετία αργότερα, ο μόνος λόγος επιχειρηματικής εκκίνησης στον συγκεκριμένο τομέα είναι ότι δεν απαιτείται κεφάλαιο και αν δεν επιθυμεί να είναι ιδιοκτήτης, αλλά συνεταιριστής σε ό,τι αφορά τις ευθύνες και τα κέρδη (όταν αυτά υπάρχουν). Στη φορολογία, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά, στην πράξη, από τα υπόλοιπα εταιρικά σχήματα και υπεύθυνες διαχρονικά είναι οι κυβερνήσεις που, ιδιαίτερες φοροαπαλλαγές έχουν εφαρμόσει, ούτε (ακόμα), το «ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο».

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, είναι ενδεικτική. Δεν είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική, καθότι δεν καταγράφει ακριβώς τους «φορείς Κ.ΑΛ.Ο.» (περίπου το 20% από τους 1.265 καταγεγραμμένους σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στην έρευνα), αλλά φτιάχνει ένα καλό «προφίλ».

Καταρχάς, το 70% σχεδόν των ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ, που είναι τα εταιρικά σχήματα του χώρου, συστάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και το 40% τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και βασικά, τα μέλη τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, αλλά και των κακών συνθηκών μέσα στην ίδια την εργασία (κακοπληρωμές, καθυστερήσεις, εξαναγκασμός σε επιστροφή δώρων κ.λπ.). Δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς και το 68% αισιοδοξεί ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών τον επόμενο χρόνο.

Ένα βασικό, καθολικό αίτημα, είναι η πρόσβαση σε κατάλληλη χρηματοδότηση. Επίσης, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας συμμετοχής από τις «συμβατικές» επιχειρήσεις και κυρίως, τις συστήνουν πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί ή και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων.

Η Ήπειρος είναι από τις περιοχές με τη μικρότερη συμμετοχή. Αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του πανελλαδικού ποσοστού, χωρίς πάντως και στην υπόλοιπη χώρα, πλην Αθήνας-Θεσσαλονίκης, να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξάπλωση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλες οι διοικητικές-πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν να είναι βαλτωμένες, καθότι η υπουργία της Ράνιας Αντωνοπούλου δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτα, πέρα από την αλλαγή του νόμου, στην υπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας. Αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται να «τρέξουν» τα περιφερειακά κέντρα στήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ (υπάρχει ήδη η πρόσκληση), αλλά βασικά οι επιχειρήσεις περιμένουν κάποια ουσιαστική φοροαπαλλαγή, πέρα από την προσωρινή για το τέλος επιτηδεύματος (το σημειωτέον, αρκετές ΚΟΙΝΣΕΠ πλήρωσαν κανονικά πέρυσι), αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back