ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοινό των Ηπειρωτών για εξορύξεις: «Πολύ αρνητική εξέλιξη»

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών για εξορύξεις: «Πολύ αρνητική εξέλιξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 08:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1» στα Κούρεντα από την Energean Oil & Gas, η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, έρχεται να υπενθυμίσει την αντίθεση της παράταξης στις εξορύξεις.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» κάνει λόγο για μια πολύ αρνητική εξέλιξη και για μια επικείμενη υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

«Η Energean κάνει τη δουλειά της, το θέμα είναι εμείς τι θέλουμε για τον τόπο μας, πώς το διεκδικούμε και πώς εναντιωνόμαστε στα σχέδια τους» τονίζει. Yπενθυμίζει δε την εκδήλωση της παράταξης που έγινε τον Απρίλιο του 2023 με τίτλο ‘Η Ήπειρος θέλει τρένο και όχι εξορύξεις’. Εκεί αναδείχθηκαν οι καταχρηστικοί όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί: ‘Παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις ως ‘οικόπεδα’ και το δικαίωμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες να προχωρούν μονομερώς σε εξορύξεις, ως έχουσες το αποκλειστικό δικαίωμα ενώ το δημόσιο απλώς θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες τους ως παρατηρητής’».

Σε αυτό το σημείο θέτει ενώπιον των ευθυνών τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τη χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία (λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) επισήμανση «παλιά και νέα πολιτικά κόμματα», τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές, τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια, από τους οποίους ζητά να πάρουν ξανά θέση.

«Ήταν στρατηγικό σφάλμα και ιστορικό λάθος η επιλογή του περιφερειάρχη και του δημάρχου Ζίτσας να υποστηρίξουν την ερευνητική γεώτρηση για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η Ήπειρος έχει ανάγκη από φιλοπεριβαλλοντικά έργα υποδομής, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της περιφέρειας μας με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς και όχι από εξορύξεις. Το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας δεν συμβαδίζει με τις εξορύξεις και τους υδρογονάνθρακες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιλογή της περιφερειακής αρχής Ηπείρου ήταν να περάσει το «ναι» επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την επιτροπή περιβάλλοντος και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο.


* Φωτό αρχείου

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back