ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1»: με περιβαλλοντική αδειοδότηση

Εικόνα του άρθρου Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1»: με περιβαλλοντική αδειοδότηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 16:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, είπε το «ναι» επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1» στη Γιουργάνιστα, στην περιοχή των Κουρέντων του Δήμου Ζίτσας, από την εταιρία Energean Oil & Gas.

«.. η σκοπιμότητα της ερευνητικής γεώτρησης έγκειται στο γεγονός ότι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί βασική παράμετρο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και είναι ενταγμένη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας και την εξασφάλιση δημόσιων εσόδων. Ειδικότερα η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα, ως μέρος του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στοχεύει στον ακριβή προσδιορισμό, επί του πεδίου, αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων/δομών στο υπέδαφος ικανών να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες (τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς τη βέλτιστη θέση για την όρυξη γεώτρησης για την εκμετάλλευση), ώστε με βάση τις δοκιμές παραγωγής να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής…» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, με την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εκ μέρους της εταιρίας, υπήρξαν οι προσδοκίες ότι η διερευνητική γεώτρηση θα ξεκινούσε κατά το δεύτερο-τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η Energean Oil & Gas δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ανακοινώσεις για τους σχεδιασμούς της και το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση της διερευνητικής γεώτρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ότι δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, διατηρώντας τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, και ότι διατηρεί παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κροατία και τη Βόρεια Θάλασσα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back