πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοινό των Ηπειρωτών: «Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ δεν είναι λύση»

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών: «Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ δεν είναι λύση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2024, 19:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την αντίθεσή του στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» η οποία αφορά την επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καταθέτει και η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Η παράταξη κάνει λόγο για διάλυση της δημόσιας υγείας, και στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Καταρχάς, αναφέρει ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι συχνό το φαινόμενο σε ημέρες ενεργού εφημερίας να απουσιάζουν από το ημερήσιο πρόγραμμα εφημέρευσης ιατρών κρίσιμες ειδικότητες (παθολόγοι, χειρουργοί, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή περιστατικών, ενώ παράλληλα η 12ωρη υποχρεωτική ανάπαυση των ιατρών ανά ημέρα που είναι νομοθετημένη στην Ευρώπη και τη χώρα μας εδώ και πολλά έτη, καταστρατηγείται διαχρονικά με 24ωρες ενεργείς εφημερίες για την κάλυψη των αναγκών.

Ταυτόχρονα με την πρόσφατη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρικών πληροφοριών (DRG), ο διαθέσιμος χρόνος των ιατρών για εκτέλεση ιατρικών πράξεων έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρει η παράταξη, σοβαρές είναι επίσης και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό που οφείλονται σε μειωμένο αριθμό μόνιμων προσλήψεων, στα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί εκτός οργανογράμματος και στις μετακινήσεις – αποσπάσεις παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών. Τέλος, προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μη μόνιμου χαρακτήρα και χωρίς ειδικές δεξιότητες οδηγεί σε δυσλειτουργίες που έχουν συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο Πρέβεζας, η παράταξη σημειώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία της Παθολογικής και Χειρουργικής κλινικής λόγω σοβαρής υποστελέχωσης τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

«Η υπερεφημέρευση ιατρών, η ‘λύση’ των ιδιωτών ιατρών και οι εξάμηνες συμβάσεις δεν μπορεί να αποτελούν μόνιμο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος» τονίζει. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει η Χειρουργική κλινική (κλινική, ΤΕΠ, ΜΑΦ) και η Ορθοπεδική κλινική δεν καλύπτονται από επιμελητή αρκετές ημέρες το μήνα σε μια περιφερειακή ενότητα τουριστικό κόμβο με αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Η Παθολογική κλινική (κλινική, ΤΕΠ), υποστηρίζεται από δύο διευθυντές (ο ένας σε φάση συνταξιοδότησης) και από ιδιώτη ιατρό ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο τα τελευταία τρία έτη.

Σημαντικές είναι επίσης και οι ελλείψεις στους ειδικευόμενους ιατρούς, γεγονός που επιτείνει την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και προσωπικό. Η Νοσηλευτική υπηρεσία είναι επίσης υποστελεχωμένη με βάση τον πραγματικό αριθμό ασθενών ανά νοσηλευτή και τον πραγματικό αριθμό τμημάτων που δεν απεικονίζεται στο υφιστάμενο οργανόγραμμα, ενώ σοβαρή δυσλειτουργία στην παροχή των υπηρεσιών υγείας προκαλούν οι σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό των εργαστηρίων.

«Οι συνέπειες των παραπάνω επηρεάζουν τόσο τους ασθενείς για τους οποίους απαιτείται να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους σε παρακείμενα νοσοκομεία για την αυτονόητη περίθαλψη, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής κατάρρευσης» αναφέρει η παράταξη

Τέλος, ζητά από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα θεσμοθέτηση ελκυστικών κινήτρων με στόχο μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των περιφερειακών νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται υπό το καθεστώς αυξημένης δημογραφικής πίεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back