Οι φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ήπειρο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με εταιρικά σχήματα όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ και τα σχετικά, έχουν ήδη σχηματίσει ένα μικρό «οικοσύστημα» που απασχολεί, είτε ως μέλη, είτε ως εργαζόμενους-ες, περίπου 200 άτομα.
Τώρα, αυτός ο χώρος έχει και την «οργανική» του εκπροσώπηση: Η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ηπείρου «Κοινό ΚΑΛΟ» είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς έγιναν στις 11 Μαΐου 2022 οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη διοίκησης, στην ιδρυτική της γενική συνέλευση.
Οι Ενώσεις ΚΑΛΟ προβλέπονται από τον σχετικό νόμο. Η ένωση της Ηπείρου θα αριθμεί σύντομα 16 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τις εργασίες της παρακολουθούν και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς με συγγενή χαρακτηριστικά και αναφορά στο χώρο του συνεργατισμού και της αλληλέγγυας οικονομίας.
«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία έρχεται από το παρελθόν της ανθρώπινης δραστηριότητας και βρίσκεται ήδη στο μέλλον αυτής, ως διέξοδος σε μια σειρά σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η Ένωση Φορέων ΚΑΛΟ Ηπείρου ‘Κοινό ΚΑΛΟ’ είναι εδώ για να στηρίξει τα εγχειρήματα, να γνωριστεί με τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, να εκπροσωπήσει τους φορείς της και να συμβάλλει στη διεύρυνση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων» τονίζει η Ένωση Κοινό ΚΑΛΟ στην ανακοίνωσή της.
Εμφατικά τονίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία «είναι επιχειρήσεις, δεν είναι ούτε σύλλογοι, ούτε ΜΚΟ, ούτε μονοπρόσωπες εταιρίες.Η λειτουργία τους καθορίζεται από το νόμο 4430 του 2016 και υπάγονται στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας. Φορολογούνται κανονικά, όπως όλα τα υπόλοιπα επιχειρηματικά σχήματα».
Το mail επικοινωνίας είναι το enosikoinokalo@gmail.com