ΚΟΣΜΟΣ

Κόβουν τη χρηματοδότηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Κόβουν τη χρηματοδότηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2024, 19:26
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κάλεσαν τις χώρες να επανεξετάσουν την παύση της χρηματοδότησης του οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους την Κυριακή, υποσχόμενοι ότι όποιο προσωπικό βρεθεί να εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ θα τιμωρηθεί και προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η βοήθεια για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα.

Τουλάχιστον εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία ως κορυφαίοι δωρητές, έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα εμπλέκονται στο μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

«Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως απάντηση σε καταγγελίες εναντίον μιας μικρής ομάδας εργαζομένων», δεδομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και του ρόλου της υπηρεσίας από την οποία «εξαρτώνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν απλώς», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Με τις ροές βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, στην περιοχή να είναι μόλις ένα σταγονόμετρο των προ της σύρραξης επιπέδων, οι θάνατοι από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν καθώς και ο κίνδυνος λιμού αυξάνονται, λένε αξιωματούχοι της βοήθειας.

Παρατηρητές και εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας δήλωσαν ότι η κίνηση των δωρητών θα επιδεινώσει την πείνα.

Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η UNRWA πάλευε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προειδοποιούσε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλά από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και τουλάχιστον 150 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ο ρόλος της UNRWA επικρίνεται εδώ και καιρό από το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη Χαμάς εδώ και χρόνια - ισχυρισμό που η υπηρεσία αρνείται.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ηγείται μιας καταπιεστικής εκστρατείας κατά του οργανισμού. «Η εκστρατεία αποσκοπεί στην εκκαθάριση του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων…", ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες κατά της UNRWA αποτελούν πρόκληση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής που διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει δημοσίως λεπτομέρειες σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή μελών του προσωπικού της UNRWA στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι 12 μέλη του προσωπικού είχαν εμπλακεί και ότι εννέα είχαν απολυθεί, ένας ήταν νεκρός και οι ταυτότητες των άλλων δύο αποσαφηνίζονταν.

Δεν υπήρξαν άμεσες ενδείξεις ότι οι χώρες θα ακολουθούσαν την έκκληση του ΟΗΕ να αποκαταστήσουν τη βοήθεια. Ωστόσο, η Νορβηγία και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον οργανισμό.

Το Ισραήλ ασκεί έντονη κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως στον Γκουτέρες από τις αρχές του πολέμου. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν δήλωσε στις 14 Νοεμβρίου ότι ο Γκουτέρες δεν ήταν κατάλληλος για επικεφαλής του οργανισμού, λέγοντας ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να καταδικάσει τη Χαμάς και ήταν πολύ κοντά στο Ιράν.

Η UNRWA ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 και τους παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθειας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Φωτογραφία:  Κέντρο Εκπαίδευσης Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας, Ιανουάριος 2024/©UNRWA/Hussein Owda

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back