ΚΟΣΜΟΣ

UNRWA: Σε εξέλιξη ένας «ανθρωπογενής λιμός» στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου UNRWA: Σε εξέλιξη ένας «ανθρωπογενής λιμός» στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 09:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ανθρωπογενής λιμός «σφίγγει τον κλοιό του» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNRWA, καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις παραδόσεις βοήθειας και επιδιώκει να τερματίσει τις δραστηριότητες της UNRWA στον θύλακα.

«Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ύπουλη εκστρατεία για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της UNRWA, με σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) παρέχει εκπαίδευση, υγεία και βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από έξι μήνες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει την UNRWA ως τη ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Σε όλη τη Γάζα, ένας ανθρωπογενής λιμός σφίγγει τη θηλιά του», δήλωσε ο Λαζαρινί. «Στα βόρεια, βρέφη και μικρά παιδιά έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση. Πέρα από τα σύνορα, τα τρόφιμα και το καθαρό νερό περιμένουν. Αλλά η UNRWA δεν λαμβάνει άδεια να παραδώσει αυτή τη βοήθεια και να σώσει ζωές».

Το Ισραήλ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την UNRWA και τον Ιανουάριο κατηγόρησε 12 από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι. Το Ισραήλ κάνει αντίποινα στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς και έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο Λαζαρίνι απέλυσε το προσωπικό που κατηγορήθηκε και μια εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τους ισχυρισμούς. Μια ξεχωριστή έκθεση της UNRWA με ημερομηνία Φεβρουάριος ανέφερε ότι ορισμένοι υπάλληλοι που κρατούνται από το Ισραήλ ανέφεραν ότι πιέστηκαν από τις ισραηλινές αρχές να δηλώσουν ψευδώς ότι η UNRWA έχει διασυνδέσεις με τη Χαμάς και ότι το προσωπικό συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ικανότητας της UNRWA να διασφαλίζει την ουδετερότητα αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα.

Η UNRWA δημιουργήθηκε το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τον πόλεμο γύρω από την ίδρυση του Ισραήλ, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν. Πολλοί κατέφυγαν στη Γάζα.

Η UNRWA ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού της και άλλοι άνθρωποι που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα υπέστησαν κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ξυλοδαρμών και εξαναγκασμού να γδυθούν γυμνοί.

Σύμμαχος του Ισραήλ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον «απαραίτητο ρόλο» της UNRWA στην παροχή βοήθειας στη Γάζα και ζήτησαν την «άρση των επαχθών περιορισμών στο έργο της», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά για την τρομερή επισιτιστική ανασφάλεια και τον πολύ πραγματικό κίνδυνο επικείμενου λιμού. Η UNRWA είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή αυτού του φαινομένου», δήλωσε ο Γουντ.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: UNRWA/Ashraf Amra

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back