ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη συμφωνία;

Εικόνα του άρθρου Κλιματική αλλαγή: Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη συμφωνία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2017, 13:33
ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραπ αν θα αποσυρθεί από τη βασική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι θα πάρει την «τελική απόφασή του» για τη συμφωνία του Παρισιού μετά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ εγκατέλειψε τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Σικελία, χθες Σάββατο, χωρίς να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για τη συμφωνία, σε αντίθεση με τους άλλους έξι ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τη συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος ως «φάρσα» και σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Axios ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κατ’ ιδίαν σε πολλούς συνεργάτες του που ασχολούνται με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) Σκοτ Προύιτ, ότι σχεδιάζει να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία.

Πάντως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι ήταν «απογοητευτική» η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο κορυφής της G7 και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού. 

Η συμφωνία του Παρισιού, η οποία υπεγράφη το 2015 έχει ορίσει μακροπρόθεσμους στόχους σε κάθε χώρα-μέλος της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Τραμπ θεωρεί ότι η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και έχει εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back