Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2017, 02:24
ΚΟΣΜΟΣ

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξει να πετύχει «μια καλύτερη συμφωνία».

«Ως πρόεδρος έχω μια υποχρέωση και αυτή η υποχρέωση είναι προς τον αμερικανικό λαό. Η συμφωνία του Παρισιού θα υπονόμευε την οικονομία μας, θα υπονόμευε τους εργαζόμενους, θα εξασθένιζε την κυριαρχία μας και θα μας έθετε σε μόνιμη μειονεκτική θέση για τις άλλες χώρες του κόσμου.

Είναι καιρός να αποσυρθούμε από τη συμφωνία του Παρισιού και καιρός να επιτύχουμε μια νέα συμφωνία που θα προστατεύει το περιβάλλον, τους πολίτες μας και τη χώρα μας.

Εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε να επενδυθούν εδώ στην Αμερική θα σταλούν στις χώρες που έχουν πάρει τα εργοστάσια και τις δουλειές μας μακριά από εμάς. Σκεφτείτε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής προεκλογικής εκστρατείας το 2016 ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει «φάρσα» που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου κι άνθρακα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε έκκληση μέσω του τουίτερ στον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Σας παρακαλώ κύριε Τραμπ, μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο», ζήτησε ο Τουσκ μέσω του τουίτερ.

Στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται από τη Συρία και τη Νικαράγουα. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, μέλη του Κογκρέσου τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και χώρες της Δύσης, προκειμένου να διατηρήσει τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου εφαρμογής της Συμφωνίας.


ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον, με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι ο Τραμπ είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας. Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back