ΕΛΛΑΔΑ

«Κλέπτοντες οπώρας» για τα κρούσματα

Εικόνα του άρθρου «Κλέπτοντες οπώρας» για τα κρούσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2020, 18:39
ΕΛΛΑΔΑ

Οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπερασπίστηκαν μέχρι κεραίας τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, αλλά και την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, με καίριες ανακρίβειες.

Ενώ ο ΕΟΔΥ δέχεται συντονισμένα πυρά, ακόμα και από φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση, όπως ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αλλά και η ΟΕΝΓΕ, για το επίπεδο της πληροφόρησης που παρέχει, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε:

«Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας».

Βέβαια, δεν εξήγησε πώς  κατανέμονται τα κρούσματα, τη στιγμή που χτες μόλις, ο κ. Καχριμάνης κατήγγειλε επί λέξει:

«Τα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού που μέχρι χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Ήπειρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εξήγηση που, εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Καχριμάνη, η Πολιτική Προστασία πέφτει σε αντιφάσεις και επιπλέον, επιβεβαιώνει και την ΟΕΝΓΕ:

«Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία».

Επίσης, προκύπτει το ερώτημα, τι ακριβώς «ρόλο παίζουν τα χωροταξικά στοιχεία» εάν δεν δηλώνονται εκεί που συμβαίνουν;

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει να ανακοινώνει η ίδια τα κρούσματα, ο ΕΟΔΥ όμως έχει αρνηθεί. Η άρνηση «συμφωνεί» με όσα αναφέρει στις καταγγελίες της η ΟΕΝΓΕ, ότι δηλαδή οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν δώσει εντολή να μην εκδίδονται δελτία Τύπου χωρίς «προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπερασπίστηκε την κυβερνητική γραμμή ότι η «αναζωπύρωση» της πανδημίας δεν οφείλεται στους τουρίστες. Είπε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα.

Πρόσθεσε ότι «από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα».

Βέβαια, από τα στοιχεία του προκύπτει ότι τεστ έγιναν στο ένα δέκατο περίπου, των τουριστών και επιβεβαιώνεται σε ένα σημαντικό βαθμό, ότι η διαχείριση της «τουριστικής επανεκκίνησης» ήταν πλημμελής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του Γιάννη Ραγκούση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την Κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή. Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης».

Τέλος, η Ταξική Πορεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της: «Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ καταγγέλλουν ότι αποσιωπούνται κρούσματα του κορονοϊού  COVID-19 ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εκβιάζονται για να δουλέψουν κανονικά χωρίς κανένα τεστ.  Η εργοδοσία για άλλη μια φορά δείχνει ότι δεν βάζει τίποτα πάνω από τα κέρδη της. Δεν είναι τυχαία περιστατικά, ούτε ζήτημα διαχείρισης του ενός ή του άλλου εργοδότη».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back