ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλ. Καχριμάνης: «Αγώνας δρόμου»...

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης: «Αγώνας δρόμου»...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2021, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για να αποκτήσουν τα Ιωάννινα το κλειστό της ξιφασκίας, θα πρέπει να πληρώσουν. Σε πρώτη φάση, θα δαπανήσουν 2 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό ταμείο, με δύο προγραμματικές συμβάσεις με εμπλεκόμενα μέρη την Περιφέρεια Ηπείρου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για αποσυναρμολόγηση του υπάρχοντος γηπέδου στο Ελληνικό (1 εκατ. ευρώ) και για το βοηθητικό γήπεδο και λοιπό εξοπλισμό (γεννήτριες, πίνακες κ.λπ. κ.λπ.), 1 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στις σημερινές (3/11/21) δηλώσεις του, ήταν για πρώτη φορά αναλυτικός για το θέμα, για το οποίο παρουσιάστηκαν, επίσης για πρώτη φορά, κάποιες έγγραφες δεσμεύσεις. Όχι από τον, συχνότατα αναξιόπιστο, υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος υποσχόταν «παραχώρηση» αλλά τελικά προέκυψε δαπάνη, αλλά από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του οποίου τη σχετική επιστολή διάβασε μεγαλοφώνως στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καχριμάνης.

Ενδεικτικό της γενικής κατάστασης πάντως, είναι αυτό που είπε ο κ. Καχριμάνης: «Δεν το έχουμε κερδίσει (σ.σ. το κλειστό) ακόμα. Παίζουμε με το χρόνο». Είναι η πιο ειλικρινής και περιγραφική δήλωση για μια υπόθεση που αποδεικνύεται ότι μέχρι τώρα, ήταν «στον αέρα», όπως και οι σχετικές υπουργικές υποσχέσεις.

Ο κ. Αυγενάκης στη σχετική επιστολή από 25 Οκτωβρίου, αναφέρει, σύμφωνα με όσα διάβασε το κ. Καχριμάνης, ότι «η ΓΓΑ θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο και όλους τους αναγκαίους πόρους, ώστε οι εγκαταστάσεις να καταστούν λειτουργικές και να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς σκοπούς που μπορούν να επιτελέσουν».

Ο κ. Καχριμάνης είπε μάλιστα ότι η Περιφέρεια ανέθεσε μελέτη για να υπολογιστεί το κέρδος που θα έχει, αν θα αγοράζονταν τα υλικά στις τρέχουσες τιμές σιδήρου και τα αποτελέσματα «θα σας τα ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες», όπως είπε. Φαίνεται επίσης ότι… έγινε παζάρι λόγω εντοπιότητας, καθώς ο περιφερειάρχης μετέφερε σχετική συζήτηση με τον εργολάβο, ο οποίος προτίθεται να κάνει καλύτερη τιμή γιατί η σύζυγός του είναι από την Ήπειρο…

Τα χρήματα είναι χρήματα όμως. Τα 2 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν και για να χωροθετηθεί, στηθεί και λειτουργήσει μια τέτοια υποδομή, χρειάζονται πόροι. Απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι η αρχικά εγγεγραμμένη πίστωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το σχέδιο «κλειστό στο Βοτανικό» υφίσταται. Είπε επίσης ότι ποντάρει στην «αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου και της ΓΓΑ», μεταφέροντας ακόμα περισσότερο το βάρος από τον κ. Γεωργιάδη στον κ. Αυγενάκη.

Τόνισε ακόμα ότι το περιφερειακό ταμείο θα αντλήσει ποσά από το ποσοστό που λαμβάνει για τη διαχείριση διαφόρων κονδυλίων, παραπέμποντας σε μια ανάλογη απόφαση από το παρελθόν, για την κατασκευή του κτιρίου της εφορίας στα Ιωάννινα.

Ο καθαρισμός του χώρου των γηπέδων στο Ελληνικό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου, με μια ανοχή μέχρι τον Ιανουάριο. Στη θέση τους θα υπογειοποιηθεί η Ποσειδώνος, που θα είναι πρακτικά το πρώτο έργο στο φαραωνικό σχέδιο του Ελληνικού. Αν η Περιφέρεια Ηπείρου «κερδίσει» τον αγώνα δρόμου και το υφυπουργείο Αθλητισμού φανεί πιο αξιόπιστο από το Ανάπτυξης, τότε ενδέχεται να έχουν μπει οι βάσεις για την αξιοποίηση της υποδομής. Τα ερωτήματα σχετικά με το αν χρειάζεται ένα νέο ή ένα μεταχειρισμένο γήπεδο ή πολύ περισσότερο, αν υπάρχει κάποια μελέτη και σχέδιο «κόστους-απόδοσης», παραμένουν ανοιχτά… 

Επίσης, ο ρόλος του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτή την υπόθεση, συνεχίζει να... αναζητείται.

Ανοιχτό επίσης παραμένει το σημείο όπου θα εγκατασταθεί το κλειστό, με πιο πιθανή, την περιοχή του Πανηπειρωτικού σταδίου στην Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back