ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλειστό ξιφασκίας: Θα δοθούν επαρκείς απαντήσεις;

Εικόνα του άρθρου Κλειστό ξιφασκίας: Θα δοθούν επαρκείς απαντήσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2022, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 11 Μαρτίου, στις 13:00, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης το θέμα της μεταφοράς, της χωροθέτησης και της χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα Κατσικά.

Μια υπόθεση για την οποία η περιφερειακή αρχή έχει αποφύγει να εξηγήσει τον σχεδιασμό της με λεπτομέρειες, αρκούμενη σε διάσπαρτες πληροφορίες. Και φυσικά δεν αποφάσισε η ίδια ότι ήρθε η ώρα να δώσει κάποιες απαντήσεις. Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκαλείται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία κατέθεσε σχετική επερώτηση.

Την ίδια ώρα, η μεταφορά των υλικών από το Ελληνικό συνεχίζεται. Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου κυρίως «επενδύει» περίπου 2,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την αποσυναρμολόγηση του πρώην κλειστού ξιφασκίας. Τα υλικά αποθηκεύονται στο αγρόκτημα Κατσικά, το οποίο παραχωρήθηκε πέρσι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη ενός πάρκου αγροτικής καινοτομίας.



Στις φωτογραφίες, η περιοχή όπου αποθηκεύονται τα μεταφερόμενα υλικά εντός του αγροκτήματος Κατσικά, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του πρώην γεωργικού σταθμού

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει ήδη σε παρεμβάσεις στο αγρόκτημα. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας έχει εγκρίνει τον τελευταίο καιρό τη διάθεση πιστώσεων που φτάνουν συνολικά τα 50.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τη «Διαύγεια». Μία δαπάνη ύψους 24.800 ευρώ εγκρίθηκε σε συνεδρίαση στις 10 Φεβρουαρίου και αφορούσε την προμήθεια αδρανών υλικών για την αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, τα αδρανή υλικά «έχουν σκοπό να βελτιώσουν και να αποκαταστήσουν κοινόχρηστο χώρο στα όρια του Δ.Δ. Κατσικάς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης υλικών αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών προς τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Αν και οι λέξεις «αγρόκτημα Κατσικά» δεν αναφέρονται, η περιγραφή είναι σαφής.

Στις 2 Μαρτίου, ακολούθησε νέα έγκριση δαπάνης, ύψους 24.800 ευρώ, για την υλοποίηση του υποέργου «Διαμόρφωση χώρου για τοποθέτηση υλικών από το κλειστό της ξιφασκίας (παροχή υπηρεσιών)». Αυτή τη φορά η τεχνική έκθεση αναφέρεται σαφέστατα στον χώρο της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά.

Μπορεί η αποθήκευση των υλικών να γίνεται σε χώρο στην «καρδιά» του αγροκτήματος Κατσικά, το πρώην κλειστό ξιφασκίας όμως έχει χωροθετηθεί από την περιφερειακή αρχή πιο πέρα, σε μια «γωνιά» όπως είχε πει ο περιφερειάρχης. Πρόκειται για έκταση που ανήκει στο παραχωρηθέν αγρόκτημα Κατσικά και στην οποία υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της πρώην ΔΕΛΙ.

Για τη χωροθέτηση έχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό και έχουν κατατεθεί πολλοί προβληματισμοί. Παρά τις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής (κυρίως με αναρτήσεις στο facebook) να αναδείξει την ορθότητα της απόφασή της, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Το αν η περιφερειακή αρχή είναι σε θέση να δώσει σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις, είναι κάτι που θα φανεί σε λίγες ημέρες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παραμένουν επίσης τα ερωτήματα του κόστους συναρμολόγησης-επανεγκατάστασης του πρώην κλειστού ξιφασκίας και των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ περισσότερες εξηγήσεις απαιτούνται και για τη χρήση της υποδομής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back