Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

Εικόνα του άρθρου Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2020, 16:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η απόφαση, όπως είπε η κ. Πελώνη, πάρθηκε στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες και οτιδήποτε σχετίζεται με τον εφοδιασμό της αγοράς.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στη συνέχεια σε όσα αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη για:

  • Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται κανονικά η μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
  • Διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία».

Πρόσθεσε ότι «Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε επιπλέον ότι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Προβλέπεται μάλιστα διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή. Ακόμη, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι τέλος Απριλίου 2020. Επιπλέον αναστέλλεται για 2 βδομάδες από το Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ενημέρωσε επίσης πως με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται: 

  1. Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.
  2. Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα. 
  3. Η καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
  4. Δίνεται η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
  5. Δίνεται η δυνατότητα επίταξης για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
  6. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας. 
  7. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος».


Για περίπτερα-συνεργεία αυτοκινήτων

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση αν στα καταστήματα που η λειτουργία τους θα τεθεί σε αναστολή από την Τετάρτη συμπεριλαμβάνονται περίπτερα και συνεργεία αυτοκινήτων, απάντησε ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν αργότερα. «Τα συνεργεία δεν κλείνουν. Για τα υπόλοιπα περιμένω διευκρινίσεις», επισήμανε.

Η κα Πελώνη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα, ότι τα μέτρα ανακοινώνονται ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει το ελληνικό λαό όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Σε ερώτηση αν θα κλείσουν τα σύνορα και με την Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται και πως «ότι είναι να ανακοινωθεί επιπλέον, θα ανακοινωθεί στην ώρα του».


Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Σε ό,τι αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας, η κα Πελώνη δήλωσε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί στον τομέα των τροφίμων και των ειδών υγιεινής. Σημείωσε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι επί ποδός, ότι έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και ότι διενεργούνται έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Εξετάζονται αποτρεπτικά μέτρα για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, προσέθεσε.

Σε ερώτηση ποιους αφορά η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, η κα Πελώνη είπε ότι τους αφορά όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας.


Κλείσιμο εκκλησιών

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα επιβάλει να κλείσουν οι εκκλησίες στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει τέτοια απόφαση, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών. «Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε.

Επιπρόσθετα επανέλαβε σχετικά με τις φήμες για απαγόρευση της κυκλοφορίας πως πρόκειται περί παραπληροφόρησης και τόνισε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης του καθενός να μείνει στο σπίτι του. «Συνειδητός αυτοπεριορισμός», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back