ΒΟΥΛΗ

ΚΚΕ Ιωαννίνων: Στη Βουλή η «συνεχής λειτουργία» της Χήτος ΑΒΕΕ

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ Ιωαννίνων: Στη Βουλή η «συνεχής λειτουργία» της Χήτος ΑΒΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 13:51
ΒΟΥΛΗ - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σχετικά με την κατάσταση στην επιχείρηση «Χήτος ΑΒΕΕ», τα ωράρια λειτουργίας και τις εργασιακές συνθήκες, προς την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρει το νόμο με τον οποίο τα εργοστάσια εμφιάλωσης νερών εντάχθηκαν σε καθεστώς συνεχούς λειτουργίας, αλλά και ότι «η επιχείρηση ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ‘βαφτίστηκε’ συνεχούς λειτουργίας, χωρίς να είναι ούτε καν να προτίθεται να γίνει για όλο το έτος. Απόδειξη είναι ότι οι εργαζόμενοι εξακολούθησαν να εργάζονται επί 5ήμερο, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το πρόγραμμα εργασίας».

Ο βουλευτής προσθέτει ότι «το πρόγραμμα εργασίας του Απριλίου περιλαμβάνει 6ήμερη και 7ήμερη εργασία, χωρίς τη συναίνεση κανενός εργαζόμενου» και πως «δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να υποχρεωθεί να δεχθεί την κατάργηση της 5ήμερης εργασίας από Δευτέρα ως Παρασκευή. Είναι άλλωστε προφανές ότι το ίδιο εργοστάσιο που όλο το χρόνο λειτουργεί επί 5ήμερο με τους εργαζόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει επί 7ήμερο με τους ίδιους εργαζόμενους και με δεδομένο ότι αυξάνει τον κύκλο εργασιών του, αφού έχει εξασφαλίσει νέα άδεια υπεράντλησης υδάτων που αγγίζει τα 120.000 κυβικά».

Ο κ. Έξαρχος ερωτά την υπουργό, για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση «ώστε να μην εφαρμοστούν αυτά τα εξαντλητικά ωράρια πέραν του 40ώρου εβδομαδιαίως και του 5ημερου, να τηρήσει η επιχείρηση τους όρους των συμβάσεων εργασίας και των ατομικών όρων εργασίας των εργαζομένων και να μην επιβληθεί η 6ημέρη και 7ήμερη εργασία» καθώς και αν θα επιτραπεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back