ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και δεύτερο «όχι» για τις άδειες εμπορίας πόσιμου νερού

Εικόνα του άρθρου Και δεύτερο «όχι» για τις άδειες εμπορίας πόσιμου νερού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2018, 03:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μη επιβολή προστίμου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην εταιρία «Χήτος ΑΒΕΕ» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, όπως ήταν αναμενόμενο. Παρά την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής και του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα να επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο επειδή η εταιρία δεν διαθέτει άδεια εμπορίας πόσιμου νερού, τα «όχι» από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της δημοτικής αρχής επαναλήφθηκαν, όπως είχε γίνει και με την ανάλογη υπόθεση της εταιρίας «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για τη δημοτική αρχή, οι δύο υποθέσεις είναι κοινές (στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ήταν να συζητηθούν και οι δύο μαζί, αλλά η υπόθεση της «Χήτος ΑΒΕΕ» πήρε αναβολή μετά από αίτημα του επιχειρηματία), αν και η κάθε εταιρία είχε διαφορετική επιχειρηματολογία, όπως είπε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Η μεν «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» είχε υποστηρίξει ότι διέθετε άδεια εμπορίας, η οποία τελικά δεν ήταν αορίστου χρόνου, ενώ η «Χήτος ΑΒΕΕ» υποστήριξε ότι αρκούν οι άδειες που διαθέτει από το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Ηπείρου. Κάτι που δεν αποδέχτηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών Γιάννης Κάντζιος.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης, εκ μέρους της «Χήτος ΑΒΕΕ» μίλησε ο Βασίλης Χήτος, πρώην δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Γκόντα, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση όλων των διακρίσεων και των βραβείων που έχει κατακτήσει η εταιρία, ενώ ανέφερε ότι η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη στον Δήμο Ιωαννιτών. Το τελευταίο αυτό επιχείρημα ήταν και το επιχείρημα της εταιρίας του Πέτρου Σεπετά, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ότι δηλαδή από τη στιγμή που τα αναλογούντα τέλη κατατίθενται κανονικά στον Δήμο, δεν υπάρχει επί της ουσίας ζήτημα απουσίας άδειας εμπορίας. «Είναι άδικο και επικίνδυνο γιατί η ‘Χήτος ΑΒΕΕ’ δεν έχει βλάψει τον Δήμο. Είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της» τόνισε ο επιχειρηματίας, και εξέφρασε την πρόθεση της εταιρίας να καταθέσει αίτηση για έκδοση άδειας εμπορίας, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιωτίτσας, ο οποίος έχει «σηκώσει» το βάρος της όλης υπόθεσης με τις άδειες εμπορίας πόσιμου ύδατος, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Θεωρώ ότι και οι δύο εταιρίες αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για την περιοχή. Είναι όμως υποχρέωση των υπηρεσιών να τηρούν τη νομιμότητα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας εκτίμησε ότι «στην ουσία η εισήγηση λέει ότι η επιχείρηση λειτουργεί παρανόμως. Αν είναι έτσι, το πρόστιμο θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο. Αν ισχύει το αντίθετο –που πιστεύω ότι ισχύει- τότε οφείλουμε να ζητήσουμε μια συγνώμη».

Από την παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι «η άδεια εμπορίας κατοχυρώνει τα δικαιώματα του Δήμου» και εκτίμησε ότι «πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και να λυθεί οριστικά το ζήτημα με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση». «Υπερβολικό και άδικο» χαρακτήρισε το πρόστιμο από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, ενώ η θέση του Δημήτρη Τασούλα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν ξεκάθαρη υπέρ της επιβολής του προστίμου.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στα της ψηφοφορίας, υπέρ της εισήγησης για επιβολή του προστίμου ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γωγώ Γιώτη, Γιώργος Βίνης, Βασίλης Τσαμπαλάς, Θωμάς Γιωτίτσας και Ντίνα Μπακόλα, ο Λάζαρος Νάτσης και ο Δημήτρης Παππάς από την παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» και ο κ. Τασούλας της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από την παράταξη του κ. Νάτση, η «διαρροή» ήρθε από τον Βαγγέλη Καραμπίνα ο οποίος ψήφισε «λευκό», όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Από την ψηφοφορία δεν έλειψαν και τα «λευκά» από συμβούλους της πλειοψηφίας: Θανάσης Μανταλόβας, Ελένη Βασιλείου, Δημήτρης Νάστος, Κώστας Γκέκας, Δημήτρης Κατηρτσίδης. «Λευκό» ψήφισε και ο Δημήτρης Πάνου από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα». Ο μόνος που αιτιολόγησε τη «λευκή» ψήφο ήταν ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος ήταν υπέρ της επιβολής του προστίμου στην υπόθεση του Σεπετά. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι το δημοτικό συμβούλιο «δεν μπορεί να αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά», ιδίως από τη στιγμή που, όπως είπε, δεν έχει εκπέσει η προηγούμενη απόφαση για μη επιβολή προστίμου στην «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο «άδειες εμπορίας πόσιμου ύδατος» άνοιξε το καλοκαίρι με αφορμή την παρέμβαση οικονομικών επιθεωρητών στον Δήμο Πωγωνίου (όπου δραστηριοποιείται η εταιρία του Πέτρου Σεπετά).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back