Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 16-10-2019, 13:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο νέες δράσεις για ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Φορέας υλοποίησης των δράσεων είναι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (Ε.ΠΡΟ.Ψ.Υ.Η.).

Πρόκειται για τις εξής δράσεις:

-«Ανάπτυξη υπηρεσίας ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 273.210,80 ευρώ

Η ανάπτυξη υπηρεσίας ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Ε.ΠΡΟ.Ψ.Υ.Η., αφορά την ενίσχυση της υπάρχουσας υπηρεσίας με την ανάπτυξη ενός νέου κλιμακίου το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας. 

Στόχος της υπηρεσίας είναι η μείωση αφενός του σημαντικού αριθμού νοσηλειών και υποτροπών και αφετέρου η αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών τμημάτων και ψυχιατρικών νοσοκομείων του Τομέα Ψυχικής Υγείας, με τα οποία θα υπάρχει άμεση διασύνδεση και συνεργασία. Εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα είναι οι ενήλικοι ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω) με ψύχωση ή άλλες μείζονες ψυχικές διαταραχές οι οποίοι έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία ή ζουν στην κοινότητα αλλά έχουν αυξημένο αριθμό υποτροπών και νοσηλειών, και οι φροντιστές τους (εφόσον υπάρχουν).

-«Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 272.396,87 ευρώ

Η παιδοψυχιατρική υπηρεσία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. 

Στόχος είναι αφενός η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ψυχιατρικών/ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αφετέρου η αποσυμφόρηση των βεβαρημένων παιδοψυχιατρικών τμημάτων του Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας (Κοινωνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου «Χατζηκώστα) με τα οποία θα υπάρχει άμεση διασύνδεση και συνεργασία.

Η υπηρεσία θα αναπτυχθεί ως νέο κλιμάκιο της υπάρχουσας κινητής μονάδας και θα παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά/εφήβους και τις οικογένειές τους που διαμένουν στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας μέσω της σταθερής της παρουσίας σε 8 κέντρα υγείας βάσει μηνιαίου προγράμματος. Η υπηρεσία σε ειδικές περιπτώσεις θα κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις οι οποίες είναι μια συνήθης πρακτική των κινητών μονάδων. Η υπηρεσία θα λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή, τις πρωινές ώρες (08.00-16.00). Η έδρα της θα είναι στην οδό Θ. Πασχίδη 54, Ιωάννινα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα