ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Υπόσχεται «δυναμικά» μέτρα μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Ταϊβάν

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Υπόσχεται «δυναμικά» μέτρα μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Ταϊβάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 13:51
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στη συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι.

Η κ. Τσάι χαιρέτισε την «ισχυρή και μοναδική εταιρική σχέση» τους και ο κ. Μακάρθι δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν πρέπει να συνεχιστούν.

Το Πεκίνο, με τη σειρά του, υποσχέθηκε «αποφασιστική απάντηση» και έστειλε πολεμικά πλοία στα ύδατα γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Οι αρχές της Ταϊβάν παρακολουθούν την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου περίπου 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από την ακτογραμμή του νησιού.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Κίνας πως θα δοθεί «αποφασιστική» απάντηση, ενώ αξίωσε από τις ΗΠΑ να «πάψουν να ακολουθούν αυτόν τον λαθεμένο και επικίνδυνο δρόμο». 

Κινεζικά σκάφη συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση περιπολίας και επιθεώρησης στο Στενό της Ταϊβάν που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Πέμπτης. Η διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Φουτζιάν δήλωσε ότι το πλοίο της, το Haixun 06, θα επιθεωρήσει φορτηγά πλοία και άλλα στα ύδατα που διέρχονται μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι είχε εντοπίσει το αεροπλανοφόρο Shandong της Κίνας να περνάει από το στενό Μπάσι, στα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν. Το πρωί της Πέμπτης, εντόπισε τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και ένα πολεμικό αεροσκάφος στην περιοχή γύρω από το νησί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back