ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Ο Βίκτορ Όρμπαν συναντά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εικόνα του άρθρου Κίεβο: Ο Βίκτορ Όρμπαν συναντά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2024, 11:13
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν βρέθηκε στο Κίεβο την Τρίτη για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Όρμπαν επιβεβαίωσε στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ότι ο πρωθυπουργός έφτασε το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα για τις συνομιλίες. Ο Μπερταλάν Χαβάσι δήλωσε ότι το κύριο θέμα της σπάνιας συνάντησης θα είναι η ευκαιρία για την οικοδόμηση της ειρήνης καθώς η Ουκρανία καταπολεμά την εισβολή της Ρωσίας.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια θέση που έχει μικρή πραγματική ισχύ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει τον τόνο στην ατζέντα της ΕΕ. Οι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα ενεργήσουν ως «έντιμοι μεσίτες» στο ρόλο αυτό, παρά τις ανησυχίες ορισμένων ευρωβουλευτώνότι το δημοκρατικό ιστορικό της Ουγγαρίας την καθιστά ακατάλληλη να ηγηθεί του μπλοκ.

Ο Όρμπαν, γνωστός ως ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ, κατηγορείται εδώ και καιρό από τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι διαλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς στην πατρίδα του και ότι λειτουργεί ως πεισματάρης καταστροφέας βασικών προτεραιοτήτων της πολιτικής της ΕΕ.

Νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Επιπλέον, η επίσκεψη του Όρμπαν πραγματοποιείται καθώς επιδιώκει να στρατολογήσει μέλη σε μια νέα εθνικιστική συμμαχία που ελπίζει ότι σύντομα θα γίνει η μεγαλύτερη δεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Την Κυριακή, ο Όρμπαν συναντήθηκε στη Βιέννη με τους ηγέτες του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας και του κυριότερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας τον σχηματισμό της νέας ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη».

Η τριάδα θα πρέπει να προσελκύσει νομοθέτες από τουλάχιστον τέσσερις ακόμη χώρες της ΕΕ για να σχηματίσει με επιτυχία μια ομάδα στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο διεξήγαγε εκλογές τον Ιούνιο. 

Τα δεξιά εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη ενίσχυσαν τη θέση τους στις εκλογές, αλλά οι ιδεολογικές διαφορές σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεργασία με τη Ρωσία έχουν συχνά εμποδίσει τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ ορισμένων από τα κόμματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back