ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Ο Όρμπαν προτείνει στον Ζελένσκι κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Κίεβο: Ο Όρμπαν προτείνει στον Ζελένσκι κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2024, 19:07
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προέτρεψε την Τρίτη τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός για να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία και δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί μια μεγάλη συμφωνία συνεργασίας με το Κίεβο.

Ο Όρμπαν, ο οποίος επικρίνει ευθέως τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει τις θερμότερες σχέσεις από οποιονδήποτε ηγέτη της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στο Κίεβο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Σε σύντομες κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες, ο Όρμπαν δήλωσε ότι εκτίμησε την προσπάθεια του Κιέβου να προωθήσει το όραμα του Ζελένσκι για την ειρήνη σε διεθνή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στην Ελβετία και τον στόχο του να διοργανώσει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο να σκεφτεί αν θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε τη σειρά και να επιταχύνουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την πραγματοποίηση κατάπαυσης του πυρός πρώτα», δήλωσε ο Όρμπαν.

«Μια κατάπαυση του πυρός συνδεδεμένη με μια προθεσμία θα έδινε την ευκαιρία να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Διερεύνησα αυτό το ενδεχόμενο με τον πρόεδρο και είμαι ευγνώμων για τις ειλικρινείς απαντήσεις του και τη διαπραγμάτευσή του».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε πριν από τον Orban, δεν απάντησε στα σχόλια αυτά.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού ηγέτη, Ihor Zhovkva, δήλωσε αργότερα σε τηλεοπτικά σχόλια ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που προτάθηκε κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι απάντησε στον Orban με τη δημόσια γνωστή στάση του.

Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη δυνατότητα σύναψης ευρείας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας.

Οι δεσμοί μεταξύ των γειτόνων δέχθηκαν μεγάλη πίεση μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με τη Βουδαπέστη να αντιτίθεται συχνά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει το Κίεβο.

Από την άλλη, η Ουκρανία επιθυμεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουγγαρίας, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ των 27 μελών, όπου απαιτείται ομοφωνία για πολλές αποφάσεις.

Κατηγορίες

Η Ουγγαρία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ουκρανία ότι περιορίζει τα δικαιώματα περίπου 150.000 εθνοτικών Ούγγρων που ζουν στα δυτικά της Ουκρανίας. Αντίθετα, η Ουκρανία έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό της Βουδαπέστης, αλλά λέει ότι είναι ανοιχτή στην αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών.

Το Κίεβο ψήφισε νόμο το 2017 που απαιτεί από όλα τα σχολεία να διδάσκουν τους μαθητές άνω των 10 ετών στην ουκρανική γλώσσα. Η Ουγγαρία το θεώρησε αυτό ως παραβίαση των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας.

Κάποιες αλλαγές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν το ζήτημα κατέστη κρίσιμο για τις ενταξιακές συνομιλίες του Κιέβου με την ΕΕ. Η Βουδαπέστη δήλωσε ότι οι αλλαγές ήταν μια βελτίωση, αλλά δεν ήταν αρκετές.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Orbán Viktor/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3