ΚΟΣΜΟΣ

EE: Η βοήθεια προς την Ουκρανία σκοντάφτει στον Όρμπαν

Εικόνα του άρθρου EE: Η βοήθεια προς την Ουκρανία σκοντάφτει στον Όρμπαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2023, 11:31
ΚΟΣΜΟΣ

Οι «μεγάλοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναμετρηθούν με την Ουγγαρία αυτή την εβδομάδα για να δώσουν στην Ουκρανία δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια και την ευκαιρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη, δύο βασικοί στόχοι για το Κίεβο, καθώς ο πόλεμός του με τη Ρωσία καθυστερεί.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με προτάσεις για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, την εκχώρηση επιπλέον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον στρατό της Ουκρανίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εξασφάλιση νέας οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, το οποίο στηρίζεται στη δυτική οικονομική βοήθεια για τον πόλεμό του με τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υπερηφανεύεται για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες για τη βοήθεια και τη διεύρυνση στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Και οι τρεις αποφάσεις - καθώς και μια τέταρτη για το τι θα είναι το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 - απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών του μπλοκ.

Η Ουγγαρία έχει αμβλύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε βέτο σε μια συμφωνία για τη χορήγηση στην Ουκρανία 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Αντιδρώντας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ο Όρμπαν παραπονέθηκε αρχικά για τη μεταχείριση της ουκρανικής μειονότητας της χώρας από την Ουκρανία. Έκτοτε δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν πολύ διεφθαρμένη και δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

Γερμανική εμπλοκή

Ενώ ο Όρμπαν μπορεί να είναι ο πιο ηχηρός επικριτής της επέκτασης της στήριξης προς την Ουκρανία, μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας τον περασμένο μήνα περιέπλεξε περαιτέρω τις συνομιλίες της ΕΕ ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό του πλουσιότερου μέλους της.

Αβεβαιότητα επικρατεί επίσης για το μέλλον της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία, όπου η Ρωσία ελέγχει πλέον σχεδόν το ένα πέμπτο της επικράτειας.

Στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, καθώς προσπαθεί να διασώσει ένα πακέτο αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 55 δισ. ευρώ.

Το πακέτο έχει προς το παρόν κολλήσει στο Κογκρέσο, αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν ότι περισσότερα χρήματα θα έπρεπε να πηγαίνουν στην εσωτερική ασφάλεια στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Συνάντηση με Όρμπαν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια «ειλικρινή» συζήτηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο περιθώριο της ορκωμοσίας του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι την Κυριακή.

«Ήταν όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής - και προφανώς, αφορούσε τις ευρωπαϊκές μας υποθέσεις", δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram νωρίς τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής Τύπου του Όρμπαν, Μπερταλάν Χάβασι, επιβεβαίωσε τη συνάντηση σε ηλεκτρονικό μήνυμα, αλλά δεν ανέφερε αν ο Ούγγρος ηγέτης θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3