ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτορ Όρμπαν: Ένας ευρωσκεπτιστής στην προεδρία της ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Βίκτορ Όρμπαν: Ένας ευρωσκεπτιστής στην προεδρία της ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2024, 21:17
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία θα διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, θα καθορίζει την ημερήσια διάταξη και, ως δεύτερο νομοθετικό σώμα, θα ηγείται των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ο πρώτος επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που επιτίθεται δημοσίως και υποτιμά τα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του στην πατρίδα του, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η ΕΕ απειλεί την ουγγρική κυριαρχία, καταστρέφει τη μεσαία τάξη της και επιτίθεται στον γεωργικό τομέα της χώρας. Γι' αυτό είπε ότι έπρεπε να πάει στις Βρυξέλλες και να «ταρακουνήσει τις δομές εξουσίας εκεί».

Τον τελευταίο χρόνο, η Ουγγαρία χρησιμοποίησε το βέτο της για να εμποδίσει τις αποφάσεις άλλων κρατών μελών σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, παρά τον θεμελιώδη σκεπτικισμό που έχει επιδείξει η χώρα του απέναντι στην ΕΕ, ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα είναι ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ΕΕ μια προεδρία του Συμβουλίου δεν είχε τόσες συγκρούσεις συμφερόντων όσο η Ουγγαρία, εναντίον της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ, λόγω της θεμελιώδους απειλής που συνιστά η κυβέρνηση Όρμπαν για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, έχει κινήσει πολυάριθμες διαδικασίες για μη συμμόρφωση με τις συνθήκες λόγω παραβιάσεων νομικών κανόνων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόσφατα βαριά πρόστιμα στη Βουδαπέστη επειδή δεν εφάρμοσε σωστά τους νόμους της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα είναι η διελκυστίνδα μεταξύ του Όρμπαν και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την οικονομική βοήθεια προς την Ουγγαρία.

Παρόλο που η Βουδαπέστη απορρίπτει την ΕΕ και τους ισχύοντες κανόνες της για το κράτος δικαίου, έχει ωστόσο ζητήσει πληρωμές από το ταμείο ανάκαμψης COVID-19 και το Ταμείο Συνοχής του μπλοκ.

Συνολικά, η ΕΕ έχει παγώσει τη χρηματοδότηση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία λόγω της απειλής διαφθοράς στη Βουδαπέστη, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι οι Βρυξέλλες λένε ότι τα δικαστήρια στην Ουγγαρία δεν είναι πλέον ανεξάρτητα.

Παρόλο που μέρος των χρημάτων αυτών αποδεσμεύτηκε πρόσφατα προκειμένου να εξαγοραστεί η υποστήριξη του Όρμπαν για περαιτέρω πολιτική και στρατιωτική βοήθεια προς την εμπόλεμη Ουκρανία, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια χώρα που ηγείται της εκ περιτροπής προεδρίας αντιμετωπίζει κυρώσεις βάσει των «μηχανισμών του κράτους δικαίου».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Μπόκα δεν έδωσε στην Ουκρανία κανέναν απολύτως λόγο να ελπίζει σε πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Κίεβο και οι Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου. Καμία από τις 35 προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας στη θέση και η Βουδαπέστη ήδη εμποδίζει την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο όποτε μπορεί.

Επί του παρόντος, η Ουγγαρία αρνείται να αποδεσμεύσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια και η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δηλώσει αν θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της θητείας της. 

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει διατηρήσει καλούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, παρουσιάστηκε ως το μόνο πρόσωπο που αγωνίζεται για την ειρήνη ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ στις αρχές Ιουνίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συρθούμε σε οποιονδήποτε πόλεμο, δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν παράνομους μετανάστες και δεν θα σκεφτούμε καν να επιτρέψουμε να κατηχηθούν τα παιδιά μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Μάρτιο.

Mε πληροφορίες από DW

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back