Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι έτσι ξαφνικά, 2,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια

Εικόνα του άρθρου Κι έτσι ξαφνικά, 2,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2021, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι όπως ήταν αναμενόμενο, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που αφορά την αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτη σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου και Ανατολής) με προϋπολογισμό 2,58 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση που προέκυψε ξαφνικά, υπήρξαν αντιδράσεις από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα.

Με μια λιτή ανακοίνωση (υπενθυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη δεν ήταν… προσκεκλημένα τα ΜΜΕ), το Δημαρχείο διά στόματος του αντιδημάρχου Έργων και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργου Αρλέτου υποστηρίζει ότι «πρώτο μέλημα για την παρούσα δημοτική αρχή είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες». 

Όσον αφορά την επιλογή ενός διαγωνισμού με τριετή διάρκεια, το επιχείρημα της δημοτικής αρχής είναι: «Η χρονική διάρκεια των τριών ετών δίνει επαρκή χρόνο στη νέα δημοτική αρχή να κάνει τον δικό της προγραμματισμό και να λάβει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πίεση των γεγονότων» τονίζει.

Τη... μέριμνα που επιδεικνύει η δημοτική αρχή για την επόμενη δημοτική αρχή, δεν την επέδειξε πάντως στη μελέτη που εγκρίθηκε σήμερα. Μια μελέτη για την οποία υπήρξαν πολλά ερωτήματα και από την «Ενότητα Πολιτών» και από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ ιδίως για τον υπολογισμό της τιμής κόστους ανά τόνο. Η ανακοίνωση του Δημαρχείου δεν υπεισέρχεται σε τέτοιες… λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αυτό που έγινε γνωστό μέσω των εισηγήσεων, είναι ότι το περιεχόμενο της μελέτης άλλαξε μέσα σε πολύ λίγες ώρες, μετά από συζήτηση που είχε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Η αρχική μελέτη υπολόγιζε τα καθέκαστα βάσει της μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι το πολύ σε έναν χρόνο οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα είναι έτοιμοι. Μια πολύ σημαντική παράλειψη για μια τέτοια μελέτη –από τη στιγμή δε που τον τελευταίο καιρό το πολιτικό προσκήνιο το απασχολεί έντονα η λειτουργία των Σ.Μ.Α.

Η παρατήρηση της κας Καλογιάννη έγινε δεκτή, με τις υπηρεσίες να κάνουν τις διορθώσεις οι οποίες κατέληξαν σε αυτή την αναφορά: «[με τη λειτουργία του Σ.Μ.Α.] λόγω της μικρότερης απόστασης που θα απαιτηθεί να διανύσουν τα απορριμματοφόρα οχήματα για την εκκένωσή τους, εκτιμάται ότι η τιμή μονάδας ανά τόνο θα είναι μειωμένη κατά 5% περίπου και υπολογίζεται σε 48,74 ευρώ (σ.σ. από 51,8 ευρώ που είναι η αρχική)».

Προφανώς για την κα Καλογιάννη και την παράταξή της, η αποδοχή της παρατήρησης από τη δημοτική αρχή στάθηκε αρκετή για τη «θετική ψήφο» του εκπροσώπου της στην Οικονομική Επιτροπή, του Βασίλη Κοσμά.

Παρότι η κα Καλογιάννη επιμένει συνεχώς σε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι αποφάσισε να κάνει πίσω, μετά ενδεχομένως και την «πίεση» που είχε δεχτεί για την αρνητική της θέση στη μεγάλη «μάχη» της εκχώρησης της αρμοδιότητας της αποκομιδής των απορριμμάτων τον Σεπτέμβριο του 2019. Eξάλλου, η δημοτική αρχή έχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

Όσον αφορά την παράταξη «Ενότητα Πολιτών», η οποία είχε εκδώσει νωρίτερα καταγγελτική ανακοίνωση, υπήρξε μια διαφοροποίηση από τον Δημήτρη Νάστο εκ Μπιζανίου. Ο κ. Νάστος ψήφισε υπέρ της ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη μόνο για δύο Δημοτικές Ενότητες (Μπιζανίου και Παμβώτιδας), όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο που το θέμα συζήτησης ήταν η έγκριση του διαγωνισμού και για τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες – ήταν πολύ συγκεκριμένο το θέμα, και όχι μια γενική συζήτηση.

Ο κ. Γιωτίτσας, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, υποστήριξε συν τοις άλλοις ότι «πρόκειται για μια λεόντεια σύμβαση που δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή». Η απάντηση του κ. Αρλέτου ήταν… συνδικαλιστική: «Τέτοιες συμβάσεις υπάρχουν αλλού, όχι στον Δήμο Ιωαννιτών».

Τέλος, το Δημαρχείο υποστηρίζει ότι με την προκήρυξη του διαγωνισμού, «διασφαλίζει τη στήριξη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και χωρίς να κινδυνεύει καμία θέση εργασίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back