Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: με δυσμενείς όρους…

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: με δυσμενείς όρους…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2021, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «αιφνιδιασμό της δημοκρατίας» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα.

Αφορμή για την παρέμβαση-ανακοίνωση της παράταξης είναι η αναμενόμενη από την Οικονομική Επιτροπή (λόγω πλειοψηφίας) έγκριση ενός διαγωνισμού για την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου και Περάματος με προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Απορρίμματα: και ιδιώτης για τρία χρόνια

Η παράταξη αναφέρει ότι η δημοτική αρχή δίνει σε ιδιώτη την αποκομιδή των 4 Δημοτικών Ενοτήτων αντί των 2, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, «χωρίς αιτιολόγηση» όπως και ότι η δημοτική αρχή «επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στον βωμό των ‘καθαρών λύσεων’, όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων».

Η παράταξη σημειώνει ότι επί της θητείας της στο Δημαρχείο η τιμή μονάδας ανά τόνο για τις δύο Δημοτικές Ενότητες (Μπιζανίου και Παμβώτιδας) ήταν 32 ευρώ κι όχι 51,3 ευρώ όπως προβλέπεται στον διαγωνισμό. Την τιμή δε των 51,3 ευρώ ανά τόνο, τη χαρακτηρίζει «αυθαίρετη». Παράλληλα, διαφωνεί με την τριετή διάρκεια της παραχώρησης, ενώ επισημαίνει ότι «στην υποτυπώδη μελέτη, η δημοτική αρχή αγνοεί τη σημαντική παράμετρο της έναρξης, το αργότερο σε έναν χρόνο, της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφοράς θα μειωθούν σημαντικά».

Επιπλέον, κατά την εκτίμησή της, θα δημιουργηθεί ένα κενό περίπου ενός χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, «με αποτέλεσμα να έχουμε φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων» ενώ εκ των πραγμάτων η (επικείμενη) απόφαση θα δεσμεύσει και την επόμενη δημοτική αρχή.

Για την παράταξη «Ενότητα Πολιτών», η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει υπόψη ό,τι προβλέπεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ενώ παράλληλα «φροντίζει τεχνηέντως να αποδυναμώνει τη Διεύθυνση Καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της».

Η παράταξη κάνει αναφορά και σε ένα θέμα που έρχεται εκ νέου προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και η οποία συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πρόταση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων επιστρέφει στην επιτροπή λόγω των παρατηρήσεων της Διαχειριστικής Αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» (η παράταξη κάνει λόγο, ωστόσο, για μη έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή).

«Κρίσιμο επίσης στοιχείο που αποδεικνύει την ανεύθυνη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής αποτελεί το γεγονός ότι οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που περιλαμβάνονται στην πρόταση  για την ανεξάρτητη διαχείρισή τους, ισούνται περίπου με το 1/3 αυτών που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων» τονίζεται, με την παράταξη του κ. Μπέγκα να ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση.

Διαβάστε:

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πώς γίνεται 18% ακριβότερα;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back