Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απορρίμματα: και ιδιώτης για τρία χρόνια…

Εικόνα του άρθρου Απορρίμματα: και ιδιώτης για τρία χρόνια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2021, 14:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ό,τι δεν κατάφερε η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ τον Σεπτέμβριο του 2019, προσπαθεί να το πετύχει σήμερα, ξαφνικά και με συνοπτικές διαδικασίες. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών συνεδριάζει σε λίγες ώρες με τηλεδιάσκεψη (και χωρίς κάλυψη από τα ΜΜΕ) για να εγκρίνει τη διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών».

Ο επίσημος αυτός τίτλος μεταφράζεται ως εκχώρηση της αρμοδιότητας της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, σε ιδιώτη όχι για έναν χρόνο (όπως είχε επιχειρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019) αλλά για τρία χρόνια.

Ο προϋπολογισμός δε της παροχής υπηρεσίας ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Πέραν της αποκομιδής 1000 τόνων συνολικά τον μήνα, «συμμετέχει» και η πλύση των κάδων απορριμμάτων στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου, Περάματος, Παμβώτιδας και Ανατολής. Υπενθυμίζεται ότι «παραδοσιακά» υπήρχε ιδιώτης μόνο σε δύο Δημοτικές Ενότητες, Μπιζανίου και Παμβώτιδας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στον διαγωνισμό που θέλει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών,  η τιμή μονάδας ανά τόνο ορίζεται στα 51,30 ευρώ. Είναι η τιμή μονάδας που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία του καλοκαιριού, με συμβάσεις διάρκειας 2+2 μήνες με «όχημα» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την πανδημία.

Το ζήτημα είναι όμως ότι τα 51,30 ευρώ είχαν προκύψει για μικρής διάρκειας συμβάσεις και με τα απορρίμματα να οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Η συμπερίληψη της ίδιας τιμής σε μια τριετή σύμβαση έρχεται σε αντίφαση με την επικείμενη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπου θα οδηγούνται τα απορρίμματα το πολύ σε έναν χρόνο. Σημειωτέον ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει χωροθετηθεί στην Μπάφρα, πολύ κοντά σε τρεις από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.

Επιπλέον, τα 51,30 ευρώ προέκυψαν από μια πολύ μικρή έκπτωση της αναδόχου εταιρίας. Ο διαγωνισμός είχε γίνει με προϋπολογισμό 133.920 ευρώ, και η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Ιωανιτών και αναδόχου εταιρίας, ήταν της τάξης των 127.224 ευρώ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, σε χτεσινή του ανακοίνωση, επεσήμανε επίσης ότι τα 54 ευρώ ανά τόνο (54 ευρώ ήταν η τιμή μονάδας στη διαγωνιστική διαδικασία του καλοκαιριού για τη σύμβαση 2+2 μηνών που αφορούσε τις Δ..Ε. Παμβώτιδας και Μπιζανίου και κάποιες περιοχές της πόλης) «δεν προέκυψε από κάποια μελέτη, αλλά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου».

Και φυσικά στην όλη υπόθεση, τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προσπάθησε όντως να αναδιοργανώσει και να ενισχύσει την υπηρεσία Καθαριότητας και να μην προσφύγει σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ καταγγέλλει, πάντως ότι «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να στελεχώσει τις υπηρεσίες». Ερωτήματα προκύπτουν βέβαια και από την επιλογή της δημοτικής αρχής για διαγωνισμό με τριετή διάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back