ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΚΕΘΕΑ: Λουκέτο σε δομή

Εικόνα του άρθρου ΚΕΘΕΑ: Λουκέτο σε δομή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2016, 23:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι περιορισμένοι πόροι αρχίζουν να «γονατίζουν» το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Στις 14 Σεπτεμβρίου σταμάτησε οριστικά η λειτουργία των επτά πολυδύναμων ψυχοδιαγνωστικών κέντρων. Ένα από τα επτά βρισκόταν στα Γιάννενα. Το τέλος αυτών των δομών οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων.

Τα πολυδύναμα ψυχοδιαγνωστικά κέντρα παρείχαν υπηρεσίες σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εξαρτημένων, αυτούς που πάσχουν από διπλή διάγνωση. Βρίσκονται, δηλαδή, αντιμέτωποι όχι μόνο με κάποιας μορφής εξάρτηση αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή. Τα κέντρα αυτά υπήρξαν η πρώτη συστηματική και εκτεταμένη προσπάθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ανθρώπων με διπλή διάγνωση και των οικογενειών τους στη χώρα μας.

Ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2013 μέσω προγράμματος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με χρονοδιάγραμμα δύο ετών. Τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε μια οκτάμηνη παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού. Οι συμβάσεις αυτές έληξαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια της χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει ότι η περίπτωση των πολυδύναμων ψυχοδιαγνωστικών κέντρων «καταδεικνύει ένα από τα κεντρικότερα προβλήματα στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας την περίοδο της κρίσης: τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τις απόπειρες αποσπασματικής και πρόσκαιρης κάλυψης των σχετικών αναγκών, μέσω ΕΣΠΑ ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back