ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To «γεμάτο» Τεχνολογικό Πάρκο και η TeamViewer

Εικόνα του άρθρου To «γεμάτο» Τεχνολογικό Πάρκο και η TeamViewer
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2019, 13:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, με σκοπό τη διάχυση της τεχνογνωσίας που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα και τη «φιλοξενία» νεοφυών επιχειρήσεων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα από 3 έως 5 χρόνια.

«Οι πρώτες επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν, έμειναν από 3 έως 8 μήνες και εξαφανίστηκαν μέσα σε μία νύχτα» ανέφερε ο Απόστολος Αυγερόπουλος, καθηγητής Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Πάρκου Απόστολος Αυγερόπουλους, κατά τη χτεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με τίτλο «Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νέες τεχνολογίες» που έγινε στο ξενοδοχείο Grand Serai. 

Μέχρι το 2016, το Πάρκο δεν βίωσε και τις καλύτερες στιγμές του, ενώ ως ανώνυμη εταιρία, με μετόχους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και ιδιώτες, παρουσίαζε αρνητικούς ισολογισμούς. Παρόλα αυτά κατάφερε να αντέξει και να είναι σήμερα ένα από τα πέντε τεχνολογικά πάρκα που συνεχίζουν να υπάρχουν (από τα συνολικά 16 που είχαν ιδρυθεί).

Το 2016 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια… ανασύνταξης του Τεχνολογικού Πάρκου. Και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα. Καταρχάς, η εταιρία δεν «μπαίνει μέσα» πια. Όπως είπε ο κ. Αυγερόπουλος, τα τελευταία τρία χρόνια οι ισολογισμοί –κάτι που αποδεικνύει ότι οι εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στο Πάρκο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τελευταίου (η «φιλοξενία» στο Πάρκο εγγυάται σε μια νεοφυή επιχείρηση διάφορες παροχές, όπως χαμηλό ενοίκιο). Σήμερα στο Πάρκο υπάρχουν 25 επιχειρήσεις. Από το 2011 έως το 2017, ο αριθμός ήταν 24 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 21 αποχώρησαν ή έκλεισαν. Μια καλή ώθηση στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, έδωσε η έλευση της γερμανικής εταιρίας λογισμικού και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού P&I μέσω της θυγατρικής P&I-Ελλάς ΕΠΕ. Βέβαια δεν πρόκειται για μια μικρή νεοφυή επιχείρηση, αλλά για μια μεγάλη εταιρία, η οποία έχει προσλάβει δεκάδες άτομα. Επίσης, τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται σε λειτουργία και γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Αυτή τη στιγμή, το Τεχνολογικό Πάρκο είναι «γεμάτο» (στους χώρους της φιλοξενείται προς το παρόν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με τη διοίκηση να αδυνατεί να «φιλοξενήσει» άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κ. Αυγερόπουλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση της γερμανικής εταιρίας Team Viewer, που εξειδικεύεται στα λογισμικά διασυνδεσιμότητας. «Δεν είχαμε χώρο να τους δώσουμε στο Πάρκο παρά μόνο 80 τ.μ. για να στήσουν ένα γραφείο διαχείρισης» τόνισε. Με τα δεδομένα αυτά, η TeamViewer αναγκάστηκε να βρει χώρο στην πόλη των Ιωαννίνων (στη λεωφόρο Δωδώνης), με την έναρξη λειτουργίας της να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου. Σε πρώτη φάση, η λειτουργία της ελληνικής θυγατρικής της γερμανικής εταιρίας θα ξεκινήσει με 15 άτομα προσωπικό, με στόχο σε μια τριετία να φτάσει τα 100.

«Ωραία προβλήματα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε για μια νέα πτέρυγα στο Πάρκο» είπε χαριτολογώντας ο κ. Αυγερόπουλος, σχολιάζοντας τη μη δυνατότητα «φιλοξενίας» της εταιρίας στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Κατά την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, τόσο ο κ. Αυγερόπουλος όσο και οι άλλοι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη να αρθούν οι όποιοι φραγμοί συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών κέντρων με την επιχειρηματική κοινότητα. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου μίλησε για την προστιθέμενη αξία που δίνει η καινοτομία στα προϊόντα και στην παροχή υπηρεσιών, ανέφερε ότι η καινοτομία τόσο στα προϊόντα όσο και στο μάρκετινγκ είναι σε χαμηλά επίπεδα και υπεραμύνθηκε της ανάγκης συνεργασίας όλων των φορέων. Ομιλίες έκαναν επίσης η Αγγελική Καραγιαννάκη, διευθύντρια του Athens Center for Entrepreneurship and Innovation, ο Γιώργος Γκωλέτσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της Entranet και συγγραφέας, όπως και στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back