Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταρχήν συμφωνία με διαφορετικές προσεγγίσεις

Εικόνα του άρθρου Καταρχήν συμφωνία με διαφορετικές προσεγγίσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 00:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη «επιχείρηση συμπόρευσης» των δύο παρατάξεων της Περιφέρειας, «Ηπείρου της Ανατροπής» και «Συμμαχίας Ηπειρωτών», ήταν επιτυχημένη για δύο κυρίως λόγους: γιατί δίνουν την εντύπωση ότι το πρόβλημα το έχουν περισσότερο όσοι δεν θέλουν τη συμπόρευση, από τους οικείους πολιτικούς χώρους, αλλά και γιατί μπόρεσαν να συγκεντρώσουν στο ίδιο ακροατήριο ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. 

Εάν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δεν μιλούσε επί μια περίπου ώρα, «αγιάζοντας» κατά περίπτωση τις κυβερνητικές επιλογές, θα μπορούσε να πιστωθεί και στην κυβέρνηση ένα «συν», ότι δηλαδή μοχλεύει τα αυτοδιοικητικά προς όφελός της, με την απλή αναλογική.

Στην κοινή συγκέντρωση μίλησαν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, που επικαλέστηκε το όνομα του δημιουργού του «Καλλικράτη» Γιάννη Ραγκούση πολύ περισσότερες φορές από όσες… επιθυμεί να το ακούει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Πουλάκης που προαναφέρθηκε, οι δύο επικεφαλής, Κώστας Μπασιούκας και Γιώργος Ζάψας και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, που ήταν προκάτοχος του κ. Μπασιούκα.

Η διαδικασία μέχρι τις εκλογές πάντως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και καμία συνεργασία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όχι επειδή το είπαν οι δύο επικεφαλής στις τοποθετήσεις τους, αλλά γιατί οι βασικοί ομιλητές, οι κ.κ. Δανέλλης και Πουλάκης, είπαν στην ουσία τους διαφορετικά πράγματα. Ξεκίνησαν αμφότεροι από την κοινή αποδοχή του εκλογικού συστήματος, όχι όμως της… ίδιας απλής αναλογικής. 

Ο κ. Δανέλλης παρουσίασε μερικές προτάσεις που μετατρέπουν το σύστημα σε πλειοψηφικό (πλαφόν εισόδου 3% «για να μην μπαίνει ο κάθε πικραμένος» όπως είπε ο ευγενικός κατά τα λοιπά ευρωβουλευτής, σε μια άκομψη στιγμή του) και άλλες, που ίσως η κυβέρνηση τις συζητάει. 

Μια τέτοια μπορεί να είναι η πρόταση, σε κρίσιμες ψηφοφορίες (πχ προϋπολογισμός), να  προβλέπεται η καταψήφιση εάν υπάρχει αντιπρόταση και μόνο τότε. Ο κ. Δανέλλης, παρότι μίλησε θετικά για την απλή αναλογική, πρότεινε κάτι εντελώς… αντιαναλογικό, ήτοι οι σύμβουλοι που θα δηλώνουν αποχή από ψηφοφορίες, να αντικαθιστώνται στις ψηφοφορίες από συμβούλους της πλειοψηφίας…

Ο κ. Πουλάκης ήταν… χειμαρρώδης. Μίλησε κοντά μια ώρα και είπε τα πάντα. Παρέθεσε σχεδόν όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα, σε συνάρτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και επιτέθηκε στις ηγεσίες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για την απουσία τους από τις συζητήσεις, λέγοντας ότι «εάν έλειπε η ρύθμιση για την απλή αναλογική, θα υπερψήφιζαν μετ’ επαίνων». 

Ο κ. Πουλάκης ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική, προβάλλοντας και τα θετικά και τα αρνητικά του «Καλλικράτη», κάτι που δεν ισχύει ακριβώς έτσι, καθώς το κόμμα ήταν σαφώς αντίθετο (τότε) και πρότεινε την κατάργηση του αυτοδιοικητικού συστήματος. Τώρα βέβαια, οι πολιτικές ανάγκες είναι διαφορετικές…

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση που κρατάει απέναντι στον «Κλεισθένη» και τόνισε ότι η εκδήλωση είναι θετική, «έστω και στο παρά ένα», καθώς ο νόμος θα πάει την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή.

Όσο για το ακροατήριο, εκεί ήταν τα ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της δημοτικής αρχής: ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης κ.α. 

Ήταν επίσης παρόντες οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. Επίσης, μάλλον το «ΠΑΣΟΚ που αντιτίθεται» δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένο, καθότι στην εκδήλωση πήρε μέρος η παράταξη του κ. Ζάψα. Ακόμα, παρόντες ήταν σύμβουλοι και μέλη της παράταξης «Γιάννενα τώρα».  

Όσο για τους δύο επικεφαλής, ήταν αρκετά… αφοπλιστικοί. Ο μεν κ. Μπασιούκας είπε ότι «όλα ξεκίνησαν από ένα mail που πήρα από τον Γιώργο τον Ζάψα στις 7 Μαρτίου» και πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία φάνηκε λογική «γιατί συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε». 

Ο δε κ. Ζάψας ανέτρεξε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις αποφάσεις σχετικά με την αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης, αιρετή νομαρχία) και καταφέρθηκε κατά των ηγεσιών ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τη στάση που κράτησαν. «Ίσως θα μπορούσαν να προστεθούν και δημοτικές παρατάξεις στην πρωτοβουλία, ίσως να βιαστήκαμε και εμείς» είπε ο κ. Ζάψας. Βέβαια, ειδικά ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μια άλλη, πολύ πιο σύνθετη υπόθεση…

Τέλος, η κα Γεροβασίλη έθεσε ένα πλαίσιο που περιγράφηκε στην εξής ατάκα: «Τα κατεστημένα δεν βοήθησαν την ισόρροπη ανάπτυξη», μια αιχμή για την περιφερειακή αρχή που ίσως καθορίσει τα μελλούμενα, μέχρι τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
Konstantinos Zachos
Μπράβο κ. Τσαντίκο, θαυμάσια, τεκμηριωμένη παρουσίαση και κριτική. Δεν αφήνεις τίποτε να πέσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3