Ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Καφαράκης είναι επικεφαλής του Μετώπου Δράσης και μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για τις εκλογές και τις θέσεις της παράταξης
Η παράταξη έχει ήδη μια μακρά πορεία και ως ΔΡΑΣΥ, στο δημοτικό συμβούλιο. Ποια είναι η εμπειρία, όχι μόνο η δική σας, αλλά και των προκατόχων;
Η εμπειρία όλων αυτών χρόνων, η μικρή δική μου που ωστόσο παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα, αλλά και η παρουσία του αείμνηστου Στέφανου Σκοπούλη, μας λέει ένα πράγμα: Ότι τα δημοτικά συμβούλια όλα αυτά τα χρόνια, ακολούθησαν κατά γράμμα τις καλλικρατικές κατευθύνσεις. Ο «Καλλικράτης» ορίζει με ποιον τρόπο θα γίνονται οι προϋπολογισμοί του Δήμου, πώς θα γίνονται οι εργολαβίες και πολλά ακόμα που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι διάφορες δημοτικές αρχές κάνανε κάποια έργα που τα χαρακτηρίσαμε «βιτρίνες» και αφήσανε εντελώς απροστάτευτη την πόλη, είτε στο θέμα των συγκοινωνιών, είτε των ακριβών τελών, είτε του ακριβού νερού και σε μια σειρά ακόμα θέματα καθημερινότητας του πολίτη. Εκτιμάμε λοιπόν ότι αυτές οι δημοτικές αρχές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην πλειοψηφία των λαϊκών μαζών της πόλης μας.
Οπότε, πώς φαντάζεστε ότι μπορεί να λειτουργεί ένας Δήμος υπό τη δική σας δημοτική αρχή;
Εμείς θέλουμε έναν Δήμο, πραγματικά προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος. Αυτό που λέγαμε και λέμε ακόμα, είναι ότι δεν θα υπακούσουμε ούτε στον «Καλλικράτη», ούτε στον «Κλεισθένη». Θα διαμορφώσουμε τέτοιους προϋπολογισμούς που να είναι προς όφελος των λαϊκών μαζών, δρόμοι, πλατείες, πράσινο, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, φθηνό νερό, γιατί υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Από την άλλη θα παίρναμε μια σειρά μέτρα απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που αυτή τη στιγμή, του χαρίζεται εκατομμύρια ευρώ.
Γι αυτά, θα αποφασίζουν οι δημότες, με συνελεύσεις, για τι χρειάζεται ακριβώς στην περιοχή τους, θα δεσμεύεται το δημοτικό συμβούλιο και θα είναι εκτελεστικό όργανο που θα ελέγχεται από τις συνελεύσεις των δημοτών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να ανήκει σε κάποιο υπουργείο ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχουν άλλα συμφέροντα, αλλά πρέπει να είναι υπόθεση όλων των δημοτών. Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα, ότι η κυβέρνηση δεν θα τα δεχθεί αυτά…
Ένα πιθανό παράδειγμα είναι η δημαρχία του κ. Πελετίδη στην Πάτρα. Κάποια πράγματα όμως και εκεί, έχει γίνει προσπάθεια να «χωρέσουν» στο πλαίσιο…
Σε σχέση με τον κ. Πελετίδη, πρέπει να πούμε ότι αυτό που έκανε, να χαρίσει τα χρέη στους φτωχούς δημότες, είναι μεγάλη υπόθεση και δεν προβλεπόταν από κανένα νόμο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αντέδρασε, με πολιτική απόφαση και «κατεύθυνση». Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του κ. Πελετίδη όσον αφορά τις αντιλήψεις που θέλει να φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς λέμε όμως ότι θα προχωρήσουμε παραπέρα. Δεν θα δεχθούμε ούτε τους προϋπολογισμούς που θέλει η κεντρική κυβέρνηση, αλλά θα τους συντάξουμε όπως θέλουν οι δημότες. Εάν θελήσει η κεντρική κυβέρνηση να «μας ρίξει», θα καλέσουμε τον κόσμο και από εκεί και πέρα… γαία πυρί μιχθήτω. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα μας αφήσουν να κάνουμε αυτά που ευαγγελιζόμαστε. Πιστεύουμε όμως ότι με τη δύναμη του κόσμου, θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Είναι τόσο πολύπλοκη και πολυδαίδαλη νομοθεσία που πραγματικά, κάπου χάνεσαι.
Ο «Κλεισθένης» πλασάρεται ως πιο ανοιχτός και δημοκρατικός. Φέρνει και την απλή αναλογική, είναι η αλήθεια…
Ο «Κλεισθένης» είναι συνέχεια του «Καλλικράτη». Η κεντρική του ιδέα είναι να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», μια μνημονιακή κατασκευή, όπως είπα και νωρίτερα. Μάλιστα ο «Κλεισθένης» προκρίνει περισσότερο τον έλεγχο από το κεντρικό κράτος, που ξεφεύγει πια από την Αποκεντρωμένη και περνάει σε όργανα, τα οποία ελέγχονται απευθείας από τον υπουργό και μπορούν να παίρνουν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα, όχι μόνο να αλλάζουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με μνημονιακούς νόμους, αλλά να επιβάλλουν άλλες αποφάσεις. Αυτό κάθε άλλο παρά βελτιώνει την «καλλικρατική» λογική, αντίθετα, την ενισχύει προς πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Για την απλή αναλογική, θα πω ότι πάντα, σε αυτά τα μέτρα, χρειάζεται ένας φερετζές. Εμείς είμαστε υπέρ και παλέψαμε γι αυτή. Για μας, είναι ένα εργαλείο που δίνει την ισοτιμία στην ψήφο του λαού. Δεν είναι κάτι παραπέρα. Υπάρχουν μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως η ατελείωτη γραφειοκρατία για να καταθέσεις ένα ψηφοδέλτιο.
Πόσο κοστίζει η εκλογική κάθοδος περίπου;
Ένα μίνιμουμ δημοτικό ψηφοδέλτιο κοστίζει 2.500 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, για παρατάξεις που στηρίζονται σε ανέργους, φτωχούς, εργαζόμενους, συνταξιούχους, είναι σχεδόν απαγορευτικό. Επίσης, μας υποχρεώνουν να τυπώνουμε τα ψηφοδέλτια, λες και δεν τα έχουμε πληρώσει τόσες φορές, μέσω των φόρων. Είναι δηλαδή δαπάνες τις οποίες ένας απλός άνθρωπος δεν μπορεί να τις υποστηρίξει εύκολα και μάλιστα σε αυτές τις χαλεπές εποχές. Έχουν ετοιμάσει μια τέτοια νομοθεσία που επί της ουσίας προωθεί τους πλούσιους στην πολιτική ζωή και όχι την πλειοψηφία του κόσμου. Αντιδράσαμε από την αρχή σε αυτή τη λογική και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί κάποιος να πρέπει να βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχει στα κοινά, δεν μπορεί να ανοίγει βιβλία λες και είναι επιχείρηση και μέσα σε όλη αυτή τη γραφειοκρατία να προσπαθεί να συμπληρώσει ένα ψηφοδέλτιο.
Εάν μπούνε όλα τα ψηφοδέλτια στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρχουν περισσότερες παρατάξεις που αναφέρονται στην Αριστερά. Ποια είναι η στάση σας στις μετεκλογικές συνεργασίες;
Εμείς θέλουμε όλες οι αριστερές παρατάξεις, που εναντιώνονται στα μνημόνια από λαϊκή, εργατική κατεύθυνση, να μπούνε στο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι, και με βάση τις διακηρύξεις μας, οι διαφορές είναι μικρές και θεωρούμε ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αρκετά ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο, να μην πω σε όλα. Και αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να μείνει στους τέσσερις τοίχους ενός δημοτικού συμβουλίου, αλλά να βγει προς τα έξω, να απευθυνθεί στον κόσμο, πρέπει ο κόσμος να εκτιμήσει αυτές τις προσπάθειες και να δώσει μια ώθηση για κοινή πορεία όλων αυτών των παρατάξεων.
Σας ευχαριστώ πολύ
Ευχαριστώ κι εγώ