Oikonomou pisoi
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Η αυτοδιοίκηση χάνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά»

Εικόνα του άρθρου «Η αυτοδιοίκηση χάνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2019, 23:00
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Πατσούρας και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Ζήκος, με τα ψηφοδέλτια των Αριστερών Παρεμβάσεων, μιλάνε για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Οι δύο παρατάξεις λειτουργούν από κοινού. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό;

Ν. Ζήκος: Οι δύο Αριστερές Παρεμβάσεις έχουν ενιαία γραμματεία, ενιαία γενική συνέλευση, όπου παίρνονται οι αποφάσεις και υλοποιούνται από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, κατόπιν. Η πολιτική κατεύθυνση είναι κοινή ωστόσο υπάρχουν οι ιδιομορφίες στη δράση και στα διάφορα ζητήματα, ανάλογα αν αφορούν τον Δήμο Ιωαννιτών ή την Περιφέρεια Ηπείρου. Με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά σε αυτές τις εκλογές, καλύτερα από τις προηγούμενες, όπως δείχνουν τα «σημάδια».


Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις φετινές εκλογές από τις προηγούμενες, του 2014;

Χρ. Πατσούρας: Το πολιτικό σκηνικό, με βάση τα κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και με τα της τελευταίας δεκαετίας που είναι πολύ πιο έντονα λόγω κρίσης και μνημονίου, είναι «εκρηκτικό», καθώς οι εργαζόμενοι βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτές καθαυτές οι αυτοδοικητικές εκλογές νομίζω ότι έχουν μια διαφορά από τις προηγούμενες. Βασικά, κάθε τέσσερα χρόνια λέμε ότι την προηγούμενη φορά οι συνθήκες ήταν καλύτερες.  Όσο περνάνε τα χρόνια, η αυτοδιοικητική «μάχη» χάνει εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει. Υπάρχει ο «Κλεισθένης» που παρέχει έναν ψευδεπίγραφο «εκδημοκρατισμό» με την απλή αναλογική, που έχει αποτελέσει ένα πάγιο αίτημα χρόνων. Παρατηρούμε λοιπόν ότι ψηφοδέλτια κυρίαρχων παρατάξεων, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διασπασμένα. Αν όμως αναλύσουμε λίγο τα προγράμματά τους, θα δούμε ότι η πολιτική τους θέση δεν διαφέρει σημαντικά. Φυσικά, υπάρχει και η «μάχη της κάρτας» με υποψήφιους και υποψήφιες που προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο, με τα πολιτικά κριτήρια να «εξαφανίζονται».


Είπατε για την απλή αναλογική, που, για παράδειγμα μπορεί θεωρητικά να βάλει στο δημοτικό συμβούλιο την παράταξη που έχασε την έδρα για λίγες ψήφους. Ποιος είναι ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα;

Ν.Ζ. Καταρχάς, για εμάς τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και ο «Κλεισθένης» τώρα, βασική αποστολή έχουν να «βάλουν στο παιχνίδι» και ένα μέρος του τοπικού κεφαλαίου που έμενε εκτός προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεων κ.λπ. και είναι απαραίτητο στις συμμαχίες. Δεύτερον, έχει «σπάσει» ο δικομματισμός και γίνεται προσπάθεια να συγκεραστούν έτσι οι δυνάμεις του αστικού μπλοκ για να συγκυβερνούν. Είναι θετικό το γεγονός ότι σπάει ο ηγεμονισμός του πρώτου που έπαιρνε α πριόρι τα δύο τρίτα του συμβουλίου και τα τρία πέμπτα στις επιτροπές. Στο περιφερειακό συμβούλιο, μονοκομματική ήταν η παράταξη του κ. Καχριμάνη, που δεν δεχότανε ούτε εκείνη, αλλά ούτε και οι αστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να συζητηθούν πολιτικά ζητήματα που φέρναμε στο συμβούλιο. Δεκάξι υπογραφές χρειάζονταν…

Στα βασικά ζητήματα δεν υπήρχε και μεγάλη διαφωνία άλλωστε με τις δύο παρατάξεις των αστικών κομμάτων.

 Τι γίνεται λοιπόν με την απλή αναλογική; Μοιράζεσαι τις έδρες όλου του συμβουλίου και όχι μόνο το ένα τρίτο, όπως πριν. Ωστόσο, θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχει αναλογία και… άλλων κλάδων της οικονομίας και των εργαζόμενων στις ποσοστώσεις που βάζουν..

Χ.Π. …nα σημειώσουμε ότι για μια κατάθεση ψηφοδελτίου, υπάρχουν ελάχιστα όρια υποψηφίων και μεμονωμένα άτομα ή μικρότερες δυνάμεις αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία, γι αυτό μιλάμε για ψευδεπίγραφο εκδημοκρατισμό. H ίδια η διαδικασία είναι αποτρεπτική: Άπειρα έγγραφα, γραφειοκρατία, βεβαιώσεις για να καταχωρηθεί μια υποψηφιότητα στο Πρωτοδικείο. Επίσης, μια παράταξη που αποτελείται από 50 άτομα π.χ. θέλει παράβολο 50 ευρώ για την κάθε υποψηφιότητα, που σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή είναι αποτρεπτικός όρος…

Ν.Ζ. …συν τα ψηφοδέλτια που πρέπει να εκτυπώσουν οι ίδιες οι παρατάξεις…

Μια ερώτηση που αφορά την Περιφέρεια: Πιστεύετε ότι έχει περιθώρια να επικρατήσει το κίνημα κατά των ερευνών-εξορύξεων υδρογονανθράκων; 

Ν.Ζ. Ήταν μια συζήτηση, αυτή για τους υδρογονάνθρακες, που ο περιφερειάρχης την απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι. Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο είχαν έρθει ειδικοί, όπως ο κ. Καλιαμπάκος, που έκαναν παραλληλισμούς με τη Σ. Αραβία. Μην ξεχνάμε ότι η παράταξη του κ. Καχριμάνη με την εισήγηση της κας Καλογιάννη, θέτανε και στόχους, πώς θα μοιραστούν τα χρήματα από τα πετρέλαια. Με πράγματα που ήταν στο αέρα δηλαδή, προσπαθούσαν να επηρεάσουν κάποιο κόσμο. Το κίνημα είναι αισιόδοξο, δεν έχει αποκτήσει ακόμα μια πολιτική διεκδίκηση, αλλά βλέπει καθαρά ότι είναι μια επικείμενη καταστροφή αυτή η υπόθεση, για τις δραστηριότητες στην περιοχή, τον υδάτινο πλούτο κ.λπ. Εμείς συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το κίνημα και πιστεύουμε ότι αν δυναμώσει λίγο παραπάνω, π.χ. έχουμε το συλλαλητήριο στις 11 του μήνα, μπορεί να αποκρούσει έρευνες και εξορύξεις.

 

Δίνετε ιδιαίτερη βάση στο πολιτικό πλαίσιο. Συνδέεται αυτό με τα θέματα της καθημερινότητας και πώς μιλάτε γι αυτά, ώστε να μην φαίνεστε ότι «πέσατε από τον ουρανό»;

Χ.Π. Θα σας πω τα εξής απλά παραδείγματα: Ζητήματα όπως η κατάσταση της λίμνης, η δημοτική συγκοινωνία, το νερό και η ΔΕΥΑΙ, συνδέονται άμεσα με πολιτικές αντιλήψεις και λογικές. Λέμε συχνά ότι η ίδια η τοπική διοίκηση αποτελεί ένα σύγχρονο τοπικό κράτος όπου διαπλέκονται διάφορα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Αυτό, το συναντάμε στην περίπτωση της λίμνης. Η πολιτική που «κατακρεουργεί» τη λίμνη έχει συγκεκριμένο χρώμα και αντιλήψεις, έγινε υπό συγκεκριμένες διοικήσεις. Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπάρχουν διαφόρων ειδών πιέσεις, οικιστικά συμφέροντα κ.λπ. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ανταλλαγές εκτάσεων, αλλά δεν βλέπουμε τις άλλες παρατάξεις και τη δημοτική αρχή να παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Για τη δημοτική συγκοινωνία έχουμε τονίσει και τις ευθύνες της Περιφέρειας. Κάναμε μια μελέτη για το κόστος του εισιτηρίου σε σημαντικές γραμμές εξυπηρέτησης, όπως το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο, όπου καθημερινά κινείται μεγάλος όγκος επιβατών, και φάνηκε εκεί ότι θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των ζωνών. Είδαμε όμως πώς αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα. Πολλές φορές ο Δήμος λέει «δεν είναι της αρμοδιότητάς μου», ρίχνει το μπαλάκι στην Περιφέρεια, ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι υποκύπτουν σε πιέσεις και συμφέροντα. Στη ΔΕΥΑΙ από την άλλη, η κατάσταση με την έλλειψη εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα με αποκορύφωμα την κατάσταση στον Βιολογικό Καθαρισμό. Το είδαμε από κοντά σε αυτό τον πολύ σημαντικό οργανισμό που έπρεπε να είναι «βιτρίνα». Δεν γίνεται όμως επέκταση, ενώ τα μηχανήματα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από δεκαετίας. Εδώ έρχεται και το επιχείρημα του «μικρού Δήμου» που έχει και η δημοτική αρχή στα Γιάννενα. Αυτό γιατί συμβαίνει όμως; Γιατί είναι εύκολο να απαξιωθούν μια σειρά υπηρεσίες, όπως και ο βιολογικός ή η ΔΕΥΑΙ και μετά, να παραδοθούν στην κοινή γνώμη έτσι, ώστε να πει ο κόσμος «δεν λειτουργεί σωστά, άρα η λύση είναι ιδιωτικοποίηση». Εμείς λέμε π.χ. ότι εδώ και τώρα, υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΙ, η πολεοδομία, ο βιολογικός να στελεχθούν με ανθρώπινο δυναμικό, με σταθερή σχέση εργασίας.

Ευχαριστούμε πολύ

Ευχαριστούμε και εμείς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back