Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται ο ειδικός φόρος στο κρασί (upd)

Εικόνα του άρθρου Καταργείται ο ειδικός φόρος στο κρασί (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2018, 19:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο κρασί (σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ορίζεται στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος), με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της τροπολογίας είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οίνου και η αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «με τις προτεινόμενες διατάξεις του πρώτου άρθρου αντικαθίστανται τα άρθρα 91 και 93 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α' 265) και καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) με συντελεστή είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος, που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 90 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ήτοι στο κρασί» και συνεχίζει «η κατάργηση το εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής του». 

Η κατάργηση θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους (σ.σ. 1/1/2019) και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του για την κατάθεση της τροπολογίας, μέσω της οποίας μηδενίζεται ο συντελεστής του φόρου στο κρασί, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. 

«Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την βούλησή της να κλείσει αυτό το οδυνηρό για όλους κεφάλαιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σ.Ε.Ο.

Ολόκληρη η Τροπολογία.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back