ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κατάλοιπα αρχέγονης σύγκρουσης βρίσκονται στο βαθύ εσωτερικό της Γης

Εικόνα του άρθρου Κατάλοιπα αρχέγονης σύγκρουσης βρίσκονται στο βαθύ εσωτερικό της Γης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 21:55
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι σεισμολόγοι έχουν αναγνωρίσει από τη δεκαετία του 1970 ότι δύο μυστηριώδεις κηλίδες μεγέθους ηπείρου βρίσκονται στο βαθύτερο τμήμα του μανδύα της Γης, η μία κάτω από την Αφρική και η άλλη κάτω από την περιοχή του Νότιου Ειρηνικού.

Αυτές οι κηλίδες, πυκνότερες από το υλικό που τις περιβάλλει, μπορεί να είναι απομεινάρια από έναν κατακλυσμό στις αρχές της ιστορίας του πλανήτη μας που υποτίθεται ότι γέννησε το φεγγάρι -τη σύγκρουση μεταξύ της αρχέγονης Γης και ενός αντικειμένου μεγέθους Άρη που ονομάζεται «Theia», δήλωσαν την Τετάρτη οι ερευνητές.

Αυτή η γιγαντιαία σύγκρουση, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, συνέβη πριν από 4,46 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτόξευσε στο διάστημα λιωμένα πετρώματα που περιστράφηκαν γύρω από τη Γη και συνενώθηκαν στο φεγγάρι. Αλλά κομμάτια της «Theia» μπορεί να παρέμειναν στο εσωτερικό της Γης, βυθιζόμενα σε μια θέση ακριβώς πάνω από τον καυτό σφαιρικό πυρήνα του πλανήτη μας από σίδηρο και νικέλιο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές εξετάζοντας το γεγονός της πρόσκρουσης, τις γεωφυσικές ιδιότητες του υλικού που πιθανώς αποτελούσε τη «Theia» και την εξέλιξη του μανδύα της Γης -το ευρύτερο από τα στρώματα που αποτελούν την εσωτερική δομή του πλανήτη μας με πάχος περίπου 2.900 χλμ.

Με βάση αυτές τις προσομοιώσεις, πρότειναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της «Θείας» απορροφήθηκε από τη Γη, σχηματίζοντας τις κηλίδες, ενώ τα υπόλοιπα συντρίμμια σχημάτισαν το φεγγάρι.

«Οι πυθμένες αυτών των κηλίδων βρίσκονται 2.900 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας και αποτελούν περίπου το 2% της μάζας της Γης. Εντοπίστηκαν από τη σεισμολογία, καθώς τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν πιο αργά μέσα σε αυτές τις δύο περιοχές σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα μανδύα. Κάθε μία από τις κηλίδες έχει διπλάσια μάζα από ολόκληρη τη σελήνη. Επομένως, οι σταγόνες είναι ογκώδεις», δήλωσε ο γεωφυσικός του Caltech Qian Yuan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Αν τα συμπεράσματα της μελέτης είναι σωστά, αυτές οι κηλίδες θα αποτελέσουν την πρώτη άμεση απόδειξη της υποτιθέμενης σύγκρουσης για το σχηματισμό του φεγγαριού.

«Είναι απίστευτο, διότι μπορούμε να αποκαλύψουμε λείψανα ενός άλλου πλανήτη -της «Theia»- αν σκάψουμε αρκετά βαθιά στον μανδύα της Γης», πρόσθεσε ο πλανητικός επιστήμονας και συν-συγγραφέας της μελέτης Hongping Deng του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Σαγκάης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η αυξημένη πυκνότητα των σταγόνων πιστεύεται ότι προκύπτει από το υψηλό επίπεδο σιδήρου που περιέχουν - όπως και τα πετρώματα του φεγγαριού, κάτι που θα ήταν λογικό αν είναι φτιαγμένα από το ίδιο αρχικό υλικό από τη «Theia».

Ο Asimow δήλωσε ότι αν τα συμπεράσματά τους είναι σωστά, κάποια ηφαιστειακά πετρώματα που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης μπορεί να παρέχουν δείγματα ενός εξαφανισμένου πλανήτη.

Η καλύτερη κατανόηση της υποτιθέμενης γιγαντιαίας πρόσκρουσης μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της Γης και άλλων βραχωδών πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα και πέραν αυτού.

Με πληροφορίες από Reuters



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back