ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα δοκιμάζει την τρισδιάστατη εκτύπωση στο φεγγάρι

Εικόνα του άρθρου Η Κίνα δοκιμάζει την τρισδιάστατη εκτύπωση στο φεγγάρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2023, 14:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα θα διερευνήσει τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή κτιρίων στο φεγγάρι, ανέφερε τη Δευτέρα η επίσημη εφημερίδα China Daily, καθώς το Πεκίνο εδραιώνει τα σχέδιά του για μακροπρόθεσμη κατοίκηση της Σελήνης.

Στην κινεζική σεληνιακή αποστολή του 2020, το Chang'e 5, που πήρε το όνομά του από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, ένα μη επανδρωμένο σκάφος μετέφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα σεληνιακού εδάφους της Κίνας. Η Κίνα, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της σεληνιακή προσεδάφιση το 2013, σχεδιάζει να προσεδαφίσει έναν αστροναύτη στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Μέχρι τότε, η Κίνα θα εκτοξεύσει τις αποστολές Chang'e 6, 7 και 8, με την τελευταία να έχει ως αποστολή την αναζήτηση επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων στο φεγγάρι για μακροχρόνια ανθρώπινη κατοίκηση.

Το σκάφος Chang'e 8 θα διεξάγει επιτόπιες έρευνες για το περιβάλλον και τη σύσταση των ορυκτών, και θα αξιολογήσει επίσης αν τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να αναπτυχθούν στην επιφάνεια της σελήνης, ανέφερε η China Daily, επικαλούμενη τον Wu Weiren, επιστήμονα της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας.

«Εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε στο φεγγάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να δημιουργήσουμε σταθμούς χρησιμοποιώντας τα ίδια τα υλικά του φεγγαριού», δήλωσε ο Wu.

Η Κίνα θέλει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης χρησιμοποιώντας χώμα από το φεγγάρι σε πέντε χρόνια, όπως ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ένα ρομπότ που θα αναλάβει να κατασκευάσει «τούβλα από σεληνιακό έδαφος» θα εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής Chang'e 8 γύρω στο 2028, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Η κούρσα για να πατήσει κανείς το πόδι του στο φεγγάρι έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτόν τον μήνα, η NASA και η διαστημική υπηρεσία του Καναδά όρισαν τέσσερις αστροναύτες για την αποστολή Artemis II που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2024, σε μια αποστολή που θα είναι η πρώτη ανθρώπινη πτήση στο φεγγάρι εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες από Reuters. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από το ρόβερ Yutu 2 (Jade Rabbit 2) στις 11 Ιανουαρίου 2019 δείχνει την προσεδάφιση του σκάφους Chang'e 4. Xinhua/China National Space Administration via China Daily

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back