ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας πλανήτης «κοσμικό μυστήριο»

Εικόνα του άρθρου Ένας πλανήτης «κοσμικό μυστήριο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 12:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν τεράστιο πλανήτη σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη με πυκνότητα συγκρίσιμη με εκείνη του μαλλιού της γριάς, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι επιστήμονες. 

Ο WASP-193b είναι ένας εξωπλανήτης, που σημαίνει ότι βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Astronomy. Είναι 50% μεγαλύτερος από τον Δία -τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος- αλλά επτά φορές μικρότερης μάζας λόγω της εξαιρετικά χαμηλής πυκνότητάς του. 

Η εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα καθιστά τον WASP-193b μια ανωμαλία ανάμεσα στους περισσότερους από 5.000 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, δήλωσαν οι ερευνητές. Ο μόνος πλανήτης που έχουν βρει οι επιστήμονες που έχει μικρότερη πυκνότητα χάρη στον WASP-193b είναι ο Kepler-51d, ένας πλανήτης που μοιάζει με τον Ποσειδώνα και ανακαλύφθηκε πριν από μια δεκαετία. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο WASP-193b, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο κάθε 6,25 ημέρες, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Είπαν ότι τα αέρια πιθανώς σχηματίζουν μια εξαιρετικά διογκωμένη ατμόσφαιρα, αλλά δήλωσαν ότι είναι άγνωστο πώς ένας πλανήτης είναι σε θέση να διογκωθεί τόσο πολύ. 

«Δεν ξέρουμε πού να κατατάξουμε αυτόν τον πλανήτη σε όλες τις θεωρίες σχηματισμού που έχουμε αυτή τη στιγμή, επειδή είναι μια εξαίρεση από όλες αυτές», δήλωσε ο Francisco Pozuelos, συγγραφέας της μελέτης και αστρονόμος στο Instituto de Astrofisica de Andalucia. «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς σχηματίστηκε αυτός ο πλανήτης».

Ο πλανήτης είναι ένα «κοσμικό μυστήριο», δήλωσε ο Khalid Barkaoui, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο Barkaoui ελπίζει να λύσει αυτό το μυστήριο με τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ιδιοτήτων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είπε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «Super-Puffs» για να αναφερθούν στη μοναδική κατηγορία εξωπλανητών με πυκνότητα που μοιάζει με μαλλί της γριάς. Η NASA λέει ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές το 2019 ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του WASP-107b, ενός άλλου φουσκωτού εξωπλανήτη. Ο WASP-107b έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον Δία, αλλά μόνο το ένα δέκατο της μάζας του. 

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος WASP-193b/Πανεπιστήμιο της Λιέγης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back