ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα

Εικόνα του άρθρου Καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2022, 21:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε 20 αρχαιολογικούς χώρους υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Κώστας Τριάντης, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου.

Η προγραμματική σύμβαση, στην οποία συμμετέχει και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνολικού προϋπολογισμού 258.500 ευρώ και με διάρκεια 18 μηνών, προβλέπει την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας στους 20 αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Δωδώνης και της Νικόπολης και της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων και του Νησιού. Αν και δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ως παλιά πόλη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, έχουν οριστεί το Κάστρο και οι πέριξ αυτού παραδοσιακές συνοικίες.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η, από πολύ νωρίς στην ιστορία του ελληνικού κράτους, διαφύλαξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων, επέδρασε ευεργετικά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η θεσμική θωράκιση των αρχαιοτήτων απέτρεψε, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρνητικές για την βιοποικιλότητα δραστηριότητες όπως την εκτός σχεδίου δόμηση, το κυνήγι, την υπεράντληση υδάτων ή τη ρύπανση του εδάφους από εντατικές γεωργικές πρακτικές. Έτσι, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι λειτούργησαν ως αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας τοπικών πανίδων και χλωρίδων. Στον Ιερό Βράχο φύεται το στενοενδημικό φυτό Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana), που απαντά αποκλειστικά στον αρχαιολογικό χώρο. Σε άλλους χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο διαβιούν σπάνια είδη πουλιών όπως οι αετοί ή ενδημικά είδη σαυρών ζουν ανάμεσα σε βράχους και σε κίονες.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, το υπουργείο Πολιτισμού θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο μελέτης σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία βιοποικιλότητας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξασφαλίσει τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες πεδίου, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου της καταγραφής της χλωρίδας και της πανίδας, με τον συντονισμό επιστημόνων, και ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back