Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καταγγελίες για τα κρούσματα της Άρτας

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες για τα κρούσματα της Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2020, 18:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

H Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, με ανακοίνωσή της για τα περιστατικά κρουσμάτων στην Άρτα, σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου ότι το περιεχόμενο της σχετικής της ανακοίνωσης, ήταν «επικίνδυνο».

Το χαρακτηρίζει έτσι, «όχι μόνο από την σκοπιά του κινδύνου της δημόσιας υγείας αλλά και από την σκοπιά της διαχείρισης του ζητήματος από τον εργοδότη  και την Περιφέρεια Ηπείρου, με το θέμα να τίθεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερώτηση του ΚΚΕ».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια «εξαφανίζει» την εργοδοτική ευθύνη και λέει ότι «ο κάθε εργοδότης όμως έχει νομικά την ευθύνη να διασφαλίζει, με συλλογικά οργανωτικά μέτρα, ότι στο χώρο εργασίας δεν συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις βάρδιες, στα εταιρικά μέσα μεταφοράς κ.λπ».

Η ΛΑΣ επικαλείται σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ). «Με όλες τις ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει για την παραπάνω νομοθεσία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν περιθώρια περί «ατομικής ευθύνη των εργαζομένων», όταν αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, παρά μόνο για αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη», αναφέρει.

Η παράταξη απαντάει επίσης στις «ασαφείς αναφορές και καταγγελίες, για ‘κάποιους’ που σπέρνουν σύγχυση και πανικό, επειδή απαιτούσαν τη λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη επιχείρηση», σε ανακοινώσεις της Περιφέρειας.

Καταγγέλλει ακόμα ότι «η περιφερειακή αρχή με επικίνδυνο για την δημόσια υγεία τρόπο καλύπτει την εργοδοτική ευθύνη. Και εάν στις αρχικές της ανακοινώσεις κάλυπτε έναν εργοδότη, με την τελευταία της ανακοίνωση εξαφανίζει την ευθύνη για κάθε εργοδότη της Ηπείρου».  

Τέλος, σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να σταθούν σήμερα όρθιοι και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για την ‘επόμενη ημέρα’  της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που από τώρα το αστικό κράτος, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση προσπαθούν  να τους μεταφέρουν τον λογαριασμό, με τις ΠΝΠ και τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που προβλέπουν, πλάι στην αθρόα επιχορήγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back