ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατά των ασφαλτικών στη Σαγιάδα και η Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Κατά των ασφαλτικών στη Σαγιάδα και η Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2022, 19:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την πρόθεσή της να προσβάλλει σε διοικητικό και σε δικαστικό επίπεδο την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, κάνει γνωστή με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από φορείς της Θεσπρωτίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα φορέων της περιοχής, όπως του Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, για τη μεγάλη σημασία του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία. Όπως σημειώνει επιπλέον, τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά. Προσθέτει δε ότι τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι) έχουν αξιολογηθεί ως προϊόντα εθνικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. «Η παραγόμενη ποιότητα των ιχθυηρών της περιοχής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γι’ αυτό και εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της» τονίζει.

Για την αδειοδότηση της μονάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου επικαλείται και τη χωροθέτησή της σε «οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (πλησίον των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά) πουαυταπόδεικτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των νομίμως προϋφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και θα αποτελέσει μια μόνιμη ‘βόμβα» για την περιοχή». Υπογραμμίζει το ασύμβατο της συνύπραξης ιχθυοκαλλιεργειών και πετρελαιοειδών και αναφέρει ότι οι τελευταίες δραστηριότητες έχουν προβλεφθεί κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 

«Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως έχει διαπιστωθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος ήδη από το 2011» αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου

Μια άλλη παράμετρος που θέτει, είναι η αρνητική δημοσιότητα «που κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών (π.χ. Τουρκία) στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, γίνεται δια θαλάσσης, σε μία από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας». 

«Είναι προφανές ότι θα αποβεί ζημιογόνα για το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών της Π. Ε. Θεσπρωτίας αλλά δυνάμει και όλης της χώρας, καθώς είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα αποφευχθεί η κατανάλωσή τους από το απαιτητικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτικό κοινό των ευρωπαϊκών αγορών, στους οποίους κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν απευθύνονται. Άλλωστε η εξασφάλιση και κατοχύρωση των διεθνών αγορών έχει επιτευχθεί μέσω παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που με την εγκατάσταση της μονάδας υποβαθμίζονται» καταλήγει η Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back