Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

H επιστροφή των ασφαλτικών στη Σαγιάδα

Εικόνα του άρθρου H επιστροφή των ασφαλτικών στη Σαγιάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2022, 16:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, με πρόβλεψη τροφοδοσίας διά θαλάσσης και δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεσων, στη Λωρίδα Σαγιάδας κάνουν γνωστή φορείς της Θεσπρωτίας.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην επένδυση αυτή, που απασχολεί την περιοχή εδώ και μια 15ετία, και ζητούν από το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ. αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργείου έρχεται ούτε έξι μήνες μετά την  έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της περιοχής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. «Η ίδια η πολιτεία, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, έρχεται να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΠΟΑΥ» επισημαίνει, χαρακτηρίζοντας τη δραστηριότητα των ασφαλτικών ασύμβατη και επιζήμια για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

«Η ιστορία της συγκεκριμένης ‘επένδυσης’ είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των ‘επενδυτών’ για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή. Όπως γνωστές σε όλους, ενδιαφερόμενους και μη, είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι ‘αρμόδιοι’ από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία» σημειώνεται. Ο Φορέας Διαχείρισης της ΠΟΑΥ ξεκαθαρίζει ότι θα παλέψει με όλους τους τρόπους να γίνει αυτή η επένδυση στην περιοχή.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας το οποίο απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταρχάς, το Επιμελητήριο αναφέρει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία καλύπτει το 10% της ελληνικής παραγωγής, ότι οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας απασχολούν πάνω από 450 άτομα και ότι η δράση του κάδου αποφέρει πάνω από 65 εκατ. ευρώ ετησίως στην οικονομία. «Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία με την ίδρυση και νέων μονάδων ή την αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27 χιλιάδων τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας» αναφέρει το Επιμελητήριο.

Επισημαίνει δε ότι η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών και εκτιμά εμμέσως πλην σαφώς ότι ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης δεν αντιλαμβάνονται την κοινή λογική. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να γίνει ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την ανάκληση της απόφασης ζητά και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, του ίδιου υπουργείου που πριν από λίγους μήνες προχώρησε στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ΠΟΑΥ, και κάνει λόγο για αυτοαναίρεση της πολιτείας. «Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προειδοποιεί δε με δυναμικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί.

Σκληρή γλώσσα από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Στην όλη υπόθεση, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπ. Ριζόπουλο επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Αφού κάνει λόγο για μια «εντελώς λανθασμένη απόφαση» του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας την ανάκλησή της, καταγγέλλει με μπόλικο σαρκασμό και με σκληρούς χαρακτηρισμούς την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

«’Οι υδροκέφαλοι του κράτους των Αθηνών’ -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτουλή- δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά από τους ‘ανεγκέφαλους’ της Περιφερείας Ηπείρου… Ο κ. Πιτούλης είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της ‘επένδυσης’ που απειλεί την πιο ‘βαριά βιομηχανία της Ηπείρου’. Πληρώνουμε ακόμα όλες τις ανόητες δηλώσεις σας σαν κι αυτή του κ. Πιτούλη. Απαιτούμε από τη Περιφέρεια να προσφύγει εναντίον του Υπουργείου στο ΣτΕ, ας αφήσει τις ψευτομαγκιές κι ας βάλει το μυαλό να δουλέψει. Αλλά ποιος το έχασε για να το βρει το σημερινό ‘dream team’ της περιφερειακής αρχής;» αναφέρουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back