ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατά πλειοψηφία προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Κατά πλειοψηφία προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2021, 20:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση καταργεί την απλή αναλογική και «κοινοβουλευτικοποιεί» τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, εξυπηρετώντας τη σκοπιμότητα του αποκλεισμού παρατάξεων. Επίσης, εκλέγει μειοψηφικούς δημάρχους (όπως κατά περίπτωση έκανε και το προηγούμενο σύστημα, πριν τις κατόπιν εκλογών παρεμβάσεις της κυβέρνησης), με ποσοστό 43%, γεγονός που εξυπηρετεί βασικά τους επικεφαλής, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό των κομμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Η ΠΕΔ Ηπείρου κατά πλειοψηφία συμφωνεί με τους βασικούς άξονες του νέου νόμου και προτείνει μια σειρά παρεμβάσεις, οι οποίες κυρίως εξυπηρετούν τον τρόπο συγκρότησης ψηφοδελτίων και τις πολιτικές συνεκτικές σχέσεις των παρατάξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν συμφωνεί με τη μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, «γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και διοίκηση των περισσότερων Δήμων, ερχόμενη να προστεθεί στη μείωση που θα προκαλέσει στα δημοτικά συμβούλια ούτως ή άλλως, η απογραφή του 2021».
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμφωνεί κατά πλειοψηφία, με το ποσοστό 43% για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει το κάθε ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων, ξεκινώντας από τον υποψήφιο δήμαρχο ως τον υποψήφιο εκπρόσωπο κοινότητας ή το τοπικό συμβούλιο.
  • Για την ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών, προτείνεται κατά πλειοψηφία, να ορισθεί στις 31 Αυγούστου και όχι στο τέλος Ιουνίου, όπως προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Για την πλειοψηφία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ορθώς καταργείται η λεγόμενη τέταρτη κάλπη για τα τοπικά συμβούλια. Σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους. Επίσης οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.
  • Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικά συμβούλια για το 100% των δημοτικών κοινοτήτων του κάθε Δήμου.
  • Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία, στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων και τους μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους. Από κάθε δημοτική ενότητα να εκλέγεται τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος. Για τους μικρότερους Δήμους καλείται το Υπουργείο να ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε Δήμου, για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
  • Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή συμβουλίου στη δημοτική κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.
  • Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των δημοτικών κοινοτήτων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back