Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Κατ' οίκον rapid tests: «Εκστρατεία» ελέγχων

Εικόνα του άρθρου Κατ' οίκον rapid tests: «Εκστρατεία» ελέγχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2021, 20:18
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο μεγάλο στοίχημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι οι μαζικοί έλεγχοι. Η εξαγγελία που έκανε στη διαγγελματικού τύπου ανακοίνωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος την περασμένη Παρασκευή, είναι στη θετική κατεύθυνση, χωρίς αμφιβολία.

Βέβαια, η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας έχει αντιπαρέλθει το πάγιο αίτημα για μαζικούς (και στοχευμένους, που δεν έχουν γίνει ακόμα τέτοιοι) ελέγχους, με τον ίδιο τρόπο που απέρχεται κάθε αίτημα: «Δεν χρειάζεται», όπως δεν χρειάζονταν περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, περισσότερες αίθουσες διδασκαλείας κ.λπ.

Φυσικά, επειδή τίποτα στην ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί να επέλθει ομαλά, από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση του «ενός τεστ την εβδομάδα» ανά ΑΜΚΑ, υπάρχει δρόμος για να καλυφθεί.

Δυστυχώς, επί του παρόντος, η κυβέρνηση τον καλύπτει με επικοινωνιακό τρόπο. Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε το γενικό περίγραμμα του τρόπου διάθεσης: Κάθε βδομάδα, κάθε πολίτης με το ΑΜΚΑ του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα rapid test δωρεάν, από τα φαρμακεία.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος δεν είχε λεπτομέρειες. Αυτές, διανεμήθηκαν αργότερα από την κυβέρνηση, προκειμένου να απαντηθούν καίριες απορίες, όπως για παράδειγμα, πού δηλώνονται τα τυχόν θετικά αποτελέσματα.

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των απαντήσεων, είναι ότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, προβλέπεται επανέλεγχος σε δομή υγείας. Επίσης σημειώνεται ότι θετική διάγνωση με οικιακό τεστ δεν συνιστά βεβαίωση για άδεια από την εργασία.

Οπότε, επαφίεται στην καλή θέληση και ειλικρίνεια των πολιτών, η θετική διάγνωση και καταχώρηση του αποτελέσματος.

Επίσης: Κάθε ΑΜΚΑ δικαιούται 4 τεστ το μήνα. Εάν οι πολίτες επιθυμούν «βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει».  

Η πρώτη αντίδραση από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας πάντως, δεν ήταν θετική. Κατήγγειλαν για προχειρότητα και μονομερή απόφαση την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν συνεννοήθηκε κάτι, τόσο για τη χορήγηση, όσο και για το κόστος.

Η αυτόματη σχεδόν απάντηση της κυβέρνησης, με non paper, ήταν να χαρακτηρίσει συλλήβδην «οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ» τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας και τον πρόεδρό του.

Οι οδηγίες πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και ελεύθερης πώλησης των τεστ: «Τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς» αναφέρει επακριβώς η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υπέπεσε και σε μια επικοινωνιακού τύπου ανακρίβεια. Έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα «είναι η πρώτη χώρα που θα δίνει δωρεάν self-test στους πολίτες».

Η Αγγλία έχει ωστόσο ξεκινήσει ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, πρόγραμμα δωρεάν rapid test σε επιχειρήσεις, στο χώρο δουλειάς, αλλά και για τους μαθητές. Γίνονται δηλαδή στοχευμένα και όχι με τυχαία προσέλευση και διάθεση.

Η Γερμανία επίσης διαθέτει ένα δωρεάν rapid test τη βδομάδα, για κάθε πολίτη, ενώ ήδη, τα rapid tests διατίθενται προς πώληση.

Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο στόχος είναι να γίνονται 10 εκατ. τεστ τη βδομάδα. Να ελέγχεται πρακτικά μια φορά κάθε βδομάδα όλος ο πληθυσμός της χώρας σχεδόν.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων ελέγχων είναι τα 37.628 τεστ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back