Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κατ' επιλογήν» προσφυγική πολιτική

Εικόνα του άρθρου «Κατ' επιλογήν» προσφυγική πολιτική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2019, 18:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το προσφυγικό πρόβλημα έφτασε μέχρι το περιφερειακό συμβούλιο, καθώς η κεντρική πολιτική προσπάθεια που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ για πιο σκληρή πολιτική, θα πρέπει να βρει συμμάχους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που αποτυπώθηκε στη συνάντηση του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου με τους περιφερειάρχες, φάνηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, αλλά με όχι ακριβώς τους αναμενόμενους συμμάχους.

Η ‘Ενωση Περιφερειών βγήκε πιο συντηρητικά από την κυβέρνηση, με μια ανακοίνωση αντιφατική, καθώς καταλήγει «πρώτα ο Έλληνας», μια ατάκα που τη χρησιμοποιεί κατά κόρον η ελληνική ακροδεξιά στις πολιτικές της εκφράσεις, αλλά ξεκινάει λέγοντας ότι «είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες».

Η ΕΝΠΕ στην πραγματικότητα επιθυμεί «δραστικότερες» λύσεις και να μην επωμιστεί το βάρος ανθρώπων.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης φυλάχθηκε αρκετά. Έμεινε μεν στην ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, αλλά τόνισε επίσης ότι την ευθύνη δεν την έχουν οι περιφέρειες, αλλά οι Δήμοι και οι ΜΚΟ.

Αυτή ήταν και η αφορμή για φωνές και νεύρα με τον επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος ήταν πιο… συμμαχικός προς τη λογική της κυβέρνησης. Μάλιστα αποπειράθηκε και μια κοινωνιολογική ανάλυση λέγοντας ότι «είμαστε μια συντηρητική κοινωνία» και συμπλήρωσε ότι «θέλω να ξέρω τι απορροφώ γιατί πάνω από όλα με ενδιαφέρει η σταθερότητα της περιοχής». Κατέληξε συνδέοντας με το δημογραφικό πρόβλημα και τους Αλβανούς που διαμένουν στην Ήπειρο, για να «ντύσει» με πιο δεξιό λόγο τα επιχειρήματά του, από αυτά του περιφερειάρχη.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπή μεταναστευτικού με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, στην οποία θα κληθούν, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο «όλοι οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα χώρων και πόρων στην Ήπειρο για να καταρτιστεί το δικό μας σχέδιο δράσης το οποίο στη συνέχεια θα παραδώσει η Περιφέρεια στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Πίσω στο συμβούλιο, ο κ. Καχριμάνης πρότεινε στον κ. Ριζόπουλο «εσείς που έχετε κάνει σύμβουλος στον Χρυσοχοΐδη, οπότε τον ξέρετε καλύτερα, να τον πάρετε τηλέφωνο», προσπαθώντας να τον πικάρει για την κατηγορία που του απεύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος, ότι πήγε απροετοίμαστος στη συνάντηση για το προσφυγικό. Η συζήτηση κατέληξε σε χτυπήματα χεριών στο τραπέζι και γενικότερους λεονταρισμούς.

Ο δεύτερος που υπερθεμάτισε ήταν ο σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής Χρήστος Αναγνώστου, ο οποίος δήλωσε μεν ότι έχει αποχωρήσει από τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά κατόπιν, αναπαρήγαγε μέρος της ίδιας επιχειρηματολογίας. Είπε μεταξύ άλλων ότι «οι κύριοι είναι απροσκάλυπτοι (sic) επισκέπτες. Φέρουμε όλες τις έγκυες να γεννήσουν εδώ  για να πάρουν την υπηκοότητα», ξεκινώντας και αυτός από το διαχωρισμό «πρόσφυγας-μετανάστης» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση ως πολιτικό επιχείρημα. Ο Γιώργος Ζάψας αντέδρασε και με δήλωσή του κατήγγειλε την τοποθέτηση του κ. Αναγνώστου, ο οποίος του απάντησε στον ενικό «εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνατε αυτά».

Οι υπόλοιπες παρατάξεις κράτησαν διαφορετική στάση. Ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Θέλω να δω τι υποχρεώσεις αναλάβαμε. Οι Έλληνες πήγαμε μετανάστες παντού, σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά με κανόνες. Να μη σηκώσει όλο το βάρος του μεταναστευτικού η Ελλάδα. Μάλλον δεν τηρείται η συμφωνία για διανομή του βάρους ούτε στην Ήπειρο. Μην ξεχνάμε ότι είναι μετανάστες  γιατί είμαστε και εμείς λίγο υπεύθυνοι γι αυτό».

Ο Δημήτρης Δημητρίου (Ήπειρος Όλον) πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Ζάψα και ότι «πρέπει να είμαστε πιο φιλόξενοι. Τους αντιμετωπίζουμε σαν κάτι ξένο, σαν να μην είναι άνθρωποι».

Ο Γιώργος Πρέντζας (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε ότι «δεν είναι θέμα συναισθηματικό. Αν δεν υπάρχει σχέδιο χρηματοδότηση και σεβασμός στη θέλησή τους… Να ορίζουμε νομικίστικα το ‘πρόσφυγας-μετανάστης’ δεν έχει νόημα».

Ο Νίκος Ζήκος (ΑΡΠΗ) είπε μεταξύ άλλων: «Όταν η Ελλάδα παραδίδει γη και ύδωρ και η ΕΕ είναι σύμμαχος στις πολεμικές συρράξεις, ο κόσμος θα φύγει από τον τόπο του. Βεβαίως  να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να ζήσει αξιοπρεπώς ο κόσμος».

Ο Κώστας Νουτσόπουλος (Ανυπότακτη Ήπειρος) πρόσθεσε: «Να είμαστε αλληλέγγυοι-δεν είναι εχθροί μας αυτοί οι άνθρωποι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back