Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αποτροπή» ή «αλληλεγγύη»;

Εικόνα του άρθρου «Αποτροπή» ή «αλληλεγγύη»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2019, 23:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To προσφυγικό θέμα συζήτησε το περιφερειακό συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση που είχε όλα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά του περιφερειακού συμβουλίου.

Το πιο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης τοποθετήθηκε τελευταίο στην ημερήσια διάταξη και ξεκίνησε να συζητιέται δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η συζήτηση δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο στα ήδη γνωστά, για τις θέσεις των παρατάξεων, οι οποίες κυμαίνονται από το αντιπροσφυγικό πεδίο, πέραν των ορίων του ή ισορροπώντας επικίνδυνα πάνω σε αυτό, μέχρι τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος των Οριζόντων Ηπείρου μίλησε για «αποτροπή», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το κυβερνητικό αφήγημα που κινείται πολύ κοντά ή και ξεπερνάει κατά περίπτωση, τα όρια της αντιπροσφυγικής λεκτικής.

Κατέθεσε πέντε προτάσεις που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την ένταξη κωδικών για το προσφυγικό στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, την εταιρική ευθύνη επιχειρήσεων, την… ενεργοποίηση της εθνοφυλακής (αλλά άοπλης), τη διαχείριση του αριθμού, αλλά και της εγκατάστασης των προσφύγων.

Την ίδια πάνω-κάτω επίκληση στο αίσθημα ανασφάλειας (που κάνει και η κυβέρνηση άλλωστε) έκανε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, αποφαινόμενος ότι «μόνο το 2% είναι Σύριοι» και ότι υπάρχει θέμα με την «εγκατάσταση δίπλα σε ανθρώπους με διαδρομή ζωής που πλήρωναν φόρους και τώρα είναι σε δύσκολη κατάσταση».

Ο Γιώργος Πρέντζας της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρώτον, δεν διαφέρει και τόσο πολύ η φυγή από έναν πόλεμο από τη φυγή από ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεύτερον, ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν κάνει κάποιο έγκλημα για να μένουν σε «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», τρίτον, ότι η Ελλάδα συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στις επιχειρήσεις των δυτικών κρατών και του ΝΑΤΟ στις χώρες προέλευσεις, κ.α.

«Είναι τόσο κάλπικο και ύπουλο το επιχείρημα ‘τα δικά μας και τα δικά τους παιδιά’. Η κυβέρνηση εγκλωβίζει και τα δικά μας και τα άλλα τα παιδιά» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να πάνε εκεί που θέλουν και τα κέντρα διαμονής να είναι ανοιχτά.

Ο Άρης Σπέγγος μίλησε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στις συνταγματικές διατάξεις και το σεβασμό των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα και τόνισε ότι η φιλοξενία των προσφύγων «δεν πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς από την υγειονομική περίθαλψη, τη μόρφωση» και ζήτησε «ενσωμάτων στον κοινωνικό ιστό».

Έκανε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να προτάξουμε την αλληλεγγύη μας».

Από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ο Παύλος Φραγκούλης πήγε το θέμα στη φύλαξη των συνόρων από τη Frontex και πρότεινε αποσυμφόρηση των νησιών, αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου όχι μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής, αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. «Ενωμένοι απέναντι στην Ευρώπη, να ασκήσουμε πιέσεις, ακόμα και να μπλοκάρουμε αποφάσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Ζήκος (ΑΡΠΗ) εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την εξασφάλιση στέγασης, εργασίας, παιδείας, υγείας, κατηγορώντας ως «ρατσιστική» την πολιτική της ΕΕ και αποδίδοντας ευθύνες, τόσο στη νυν όσο και στην πρώην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς τους. Πρόσθεσε δε ότι διαχρονικά μέρος του προβλήματος είναι η Ελλάδα, ως συμμετέχουσα σε σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ενώ ζήτησε κατάργηση των ΜΚΟ και οικονομικούς ελέγχους.

Το ίδιο κλίμα μίλησε ο Κώστας Νουτσόπουλος της «Ανυπότακτης Ηπείρου», βάζοντας και αυτός μπροστά το ζήτημα της αλληλεγγύης. Τέλος, ο σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής» μίλησε για «εμφανιζόμενους ως πρόσφυγες» και προασπίστηκε «τα δικαιώματα των Ελλήνων».

Πιο… κεντρώος, σε σχέσε με το δεξιό φάσμα του συμβουλίου, εμφανίστηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης. Είπε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση του ζητήματος «δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, ώστε η κάθε Περιφέρεια να αναλάμβανε από μόνη της να δώσει λύσεις» και πρακτικά, αρνήθηκε την ευθύνη που καταλογίζεται στην Περιφέρεια και την απέδωσε, τόσο στα «μέτρα που δεν αποδίδουν» λόγω εσωτερικών παραγόντων όπως «οι χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου», αλλά και εξωτερικών «όπως είναι η τουρκική πολιτική».

Κοινώς, ο κ. Καχριμάνης είπε προσεκτικά ό,τι περίπου λέει η κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις πιο «ακροδεξιές κακοτοπιές» του συγκεκριμένου αφηγήματος.

Τη ρευστότητα της κατάστασης, την οποία ούτε η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί, σε αντίθεση με όσα υποσχόταν προεκλογικά και μετεκλογικά, την περιέγραψε ως εξής: «Υπάρχει ένα ερώτημα, για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο. Δυστυχώς  δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, για τον απλούστατο λόγο, γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας».

Είπε ακόμα ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών κέντρων στην Ήπειρο, «αλλά δεν αποκλείεται αυτό να γίνει στο μέλλον».

Τέλος, είπε ότι «εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην κυβέρνηση, είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς» φροντίζοντας ταυτόχρονα να... απομακρυνθεί από τις υπόλοιπες απόψεις, αλλά να «κλείσει το μάτι» και στους αντιδρώντες, λέγοντας:

«Δεν μπορούμε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν προβληματισμούς να τους στιγματίζουμε ως ρατσιστές.  Δεν συμφωνούμε βέβαια και με τις τυφλές αντιδράσεις του τύπου ‘μακριά από μας οι πρόσφυγες’.  Δεν συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους».  

Τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των ΜΚΟ, της ισοκατανομής των προσφύγων, της ειδικής μεταχείρισης των ανηλίκων και τέλος, είπε: «Η εθνική ασφάλεια δεν διακυβεύεται. Αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε για την κοινωνική συνοχή σε περιοχές όπου θα εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα οι πρόσφυγες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back