Μια μέρα με τους πρόσφυγες περνάνε από το πρωί της Παρασκευής οι βετεράνοι της Μπαρτσελόνα που ήρθαν στα Γιάννενα γι αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με τον ΠΑΣ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις τοπικές αρχές, δήμο, Περιφέρεια, τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα. Η σημερινή μέρα όμως δεν είναι για τη Μπάρτσα. Είναι για τους πρόσφυγες. Γιατί την ίδια ώρα που πάνω από 500 παιδιά κυρίως, κάθε ηλικίας, ζούσαν μια διαφορετική μέρα στη λιακάδα του Πανηπειρωτικού, στη Χίο συμπατριώτες τους «βομβαρδίζονταν» από μολότοφ και πέτρες, από ακροδεξιές ομάδες.
Η ομάδα της Agrupacio, του ιδρύματος που έχουν συστήσει οι βετεράνοι της Μπάρτσα, έφτασε το πρωί στον Κατσικά όπου οι παίκτες μίλησαν με τους πρόσφυγες, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και άλλαξαν πάσες και σουτ. Στη συνέχεια, το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Πανηπειρωτικό, όπου μοιράστηκαν στα παιδιά αθλητικά παπούτσια και οι ποδοσφαιριστές έστησαν ένα workshop μέσα στο γήπεδο, με όλα τα δέοντα… προπονητικά: εμπόδια για ντρίμπλες, συμβουλές για πάσες και σουτ, συνδυασμοί. Όλα, στην παγκόσμια ποδοσφαιρική διάλεκτο, κάτι ανάμεσα στα ισπανικά, στα αραβικά, τα αγγλικά και τα επιφωνήματα, σε κάθε ωραία φάση. Και φυσικά, αβέρτα οι φωτογραφίες και τα σέλφις. Είπαμε, διάλειμμα και μέρα χαράς, εν μέσω μιας θλίψης που δύσκολα μπορούμε να την καταλάβουμε όλοι και όλες εμείς.
Ο Ραούλ Αλφονσέδα είναι ένας ωραίος τύπος. Ο πρόεδρος της Agrupacio Barca Jugadors έχει την άνεση που δεν διαθέτουν γενικά οι έλληνες βετεράνοι ποδοσφαιριστές (εκτός ίσως από το Νίκο Αναστόπουλο) και είναι προσηνής, έτοιμος να ανοίξει κουβέντα. «Ευχαριστώ τον ΠΑΣ και τον ΟΗΕ» είπε στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στους «Ζωσιμάδες». «Στόχος μας είναι να εκφράσουμε την ελπίδα. Είναι τιμή για μένα και για τους υπόλοιπους παίκτες να βρισκόμαστε στην Ελλάδα, γιατί είναι τιμή για εμάς να βρισκόμαστε με έναν λαό που έχει δείξει τέτοια αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» πρόσθεσε και κατέληξε τονίζοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση πόρων για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή, αξιοποιώντας το όνομα της Μπαρτσελόνα». Λίγο αργότερα, στο Πανηπειρωτικό, κάθισε στο τραπέζι όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο παλιός διαιτητής και αντιπεριφερειάρχης σήμερα, Περικλής Βασιλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Καραμπίνας, Λάζαρος Νάτσης, η πρόεδρος του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας, Κατερίνα Μιτοπούλου, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας κ.α. και περιέγραψε την εντύπωση που του δημιουργήθηκε όταν έμαθε ότι ο ΠΑΣ έχει το παρατσούκλι «Άγιαξ». «Ξέρετε, είμαστε πολύ δεμένοι με την παράδοση του Άγιαξ, του… Ολλανδικού και του συγκεκριμένου ποδοσφαίρου» είπε, αναφερόμενος και στον Γιόχαν Κρόιφ.
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, πρόεδρος του ΠΑΣ, τόνισε από την πλευρά του ότι «είναι μεγάλη στιγμή για την ομάδα μας. Ευχαριστούμε τη Μπαρτσελόνα για την τιμή να βρίσκεται εδώ» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε και εμείς, ως ομάδα, φίλαθλοι και πόλη να συνδράμουμε τους πρόσφυγες, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι που ξυπνούν κάθε πρωί και δεν έχουν όραμα, να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους σε καλύτερο περιβάλλον». Ο δε Παντελής Κολόκας, αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννίνων είπε μεταξύ άλλων ότι «με δεδομένο ότι είμαστε στο ίδιο διαπολιτισμικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος της Βαρκελώνης, προσδοκούμε μια καλύτερη συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την προσφυγική κρίση». Ο κ. Κολόκας ευχαρίστησε την Μπαρτσελόνα και ευχήθηκε στα ισπανικά το «καλωσορίσατε».
Η ατραξιόν της ημέρας πάντως, ήταν ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Ο μικρόσωμος νιγηριανός εξτρέμ που έπαιξε δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, θυμόταν ακόμα τον προημιτελικό του κυπέλλου όπου οι πρωταθλητές αποκλείστηκαν από τον ΠΑΣ. «Θυμάμαι ότι στο δεύτερο παιχνίδι έβαλα το δεύτερο γκολ» λέει στο «πηγαδάκι» στο Πανηπειρωτικό, χωρίς να αρνείται σε κανέναν φωτογραφία, πάντα χαμογελαστός. Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και μια διαφορετική διάσταση: «Θυμάμαι αντίστοιχες σκηνές με αυτές που είδα στον καταυλισμό, στη χώρα μου. Θέλω να σας πω όμως ότι αυτά τα παιδιά έχουν δύναμη και αυτοπεποίθηση. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε».
Ο Μάρκ Μπουόνο, υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας, δήλωσε «ευτυχής για τη σημερινή μέρα» ευχαριστώντας τον ΠΑΣ, τη Μπάρτσα, αλλά και όλους τους φορείς και τους ανθρώπους που βοήθησαν και τόνισε: «Είναι μέρα αφιερωμένη στα παιδιά και στην ελπίδα». Ενημέρωσε για διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία εγκατάστασης και την ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και επανέλαβε για άλλη μια φορά, το πόσο αλληλέγγυος είναι ο ελληνικός λαός.
Τέλος ο Θανάσης Χαρίσης, εκ μέρος των βετεράνων του ΠΑΣ, δήλωσε ενθουσιασμένος με την προοπτική να παίξουν οι παλιοί παίκτες κόντρα στη Μπαρτσελόνα, αλλά τόνισε ότι «μεγαλύτερη σημασία έχει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».
Στις 19.00, θα ξεκινήσει το φιλικό ποδοσφαιρικό στους "Ζωσιμάδες".
Όλα αυτά όμως, είναι τυπικά. Το ουσιαστικό είναι ότι όντως, η μέρα ήταν για τα παιδιά και για την αίσθηση ότι τίποτε δεν τελειώνει, όσο υπάρχουν άνθρωποι, συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Στην περίπτωση του ΠΑΣ και της Μπάρτσα, και ποδόσφαιρο…