ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ο Θεοδωρικάκος σε ειδική αποστολή

Εικόνα του άρθρου Προσφυγικό: Ο Θεοδωρικάκος σε ειδική αποστολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2019, 01:17
ΕΛΛΑΔΑ

Την άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη.

Επίσης στην ίδια σύσκευψη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μαξίμου, εκτός από την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, συζητήθηκε και η οργάνωση των χώρων υποδοχής.


Αντίθετες οι Περιφέρειες

Νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) εξέφρασε την αντίθεσή του σε νέες «δομές-στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών γιατί, όπως υποστηρίζει, «σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».

Παράλληλα, οι περιφερειάρχες ζητούν αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ταχύτερη επαναπροώθηση των προσφύγων, ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ, ενώ βλέπουν το προσφυγικό ως «μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας».

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΝΠΕ, που στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτάκτως το θέμα, ζητά ένα αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με βάση τους εξής άξονες δράσης:

  • Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
  • Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
  • Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
  • Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ
  • Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της
  • Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
  • Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
  • Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας».


Διατήρηση «κοινωνικής συνοχής»

«Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του. 

Είπε ότι «το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας». Επίσης, ανέφερε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back