Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάποτε υπήρχε ο «ΦιλόΔημος»…

Εικόνα του άρθρου Κάποτε υπήρχε ο «ΦιλόΔημος»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2019, 10:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα πάνω κάτω φέρνει στους Δήμους η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να βάλει τίτλους τέλους στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Στο πρόγραμμα αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελεί δάνειο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (με σταδιακή αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κι όχι από τα ταμεία των ΟΤΑ) οι Δήμοι βρήκαν πόρους για την υλοποίηση μεγάλων και μικρών έργων. Αυτή τη στιγμή, στον «ΦιλόΔημο» έχουν ενταχθεί 502 δημοτικά έργα με προϋπολογισμό 1,235 δισ. Ευρώ (και με πρόβλεψη προϋπολογισμού 2,3 δις ευρώ)

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε υπερεντάξεις έργων και ότι οι διαθέσιμοι πόροι εκ μέρους της ΕΤΕπ είναι μόλις 134 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι τα ενταγμένα έργα είτε θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ή από ένα νέο… αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο είπε πως θα επιδιώξει η κυβέρνηση, αγνώστου όμως προϋπολογισμού. Είναι κοινό μυστικό, βέβαια, ότι πολλά από τα έργα του «ΦιλόΔημου», ιδίως τα μικρά, δεν είναι και τόσο εύκολο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, καθώς οι προδιαγραφές του τελευταίου είναι τελείως διαφορετικές.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εντάξει μια σειρά από έργα στο πρόγραμμα, με κυριότερο το έργο της ΔΕΥΑΙ για τη «βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

Τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πρώην οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών που είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. Οι δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν ότι υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. «Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. 

Εκτιμούν δε ότι το πρόβλημα του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι ο «ΦιλόΔημος» έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων καθώς αποτελεί «ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο». «Αντί ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’.. Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται» καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back