Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κάντε μια… diadromi με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Κάντε μια… diadromi με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2017, 12:35
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος έχει άλλη μια δραστηριότητα, συμβολική αλλά και τοποθετημένη στον αστικό χώρο. Το έργο «Χαρτογραφώντας την ένταξη: ποδηλατικές διαδρομές απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό», είναι ουσιαστικά μια «παράλληλη δράση» την οποία ξεκίνησαν πέντε άνθρωποι-μέλη της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στα Γιάννενα, για τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην πόλη. «Στόχος ήταν οι διαδρομές που εντάχθηκαν στους χάρτες αυτούς να μην περιορίζονται σε μια απλή γνωριμία του ποδηλάτη με το χώρο με βάση την αισθητική απόλαυση ή το βαθμό δυσκολίας, αλλά να «αφηγούνται» σε κάθε περίπτωση μία ιστορία που θα προσπαθεί να αναδείξει και να ξεπεράσει ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού» περιγράφει η ιστοσελίδα της δραστηριότητας και προσθέτει: «Οι διαδρομές αυτές λοιπόν μιλούν για αποκλεισμούς του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, ενώνοντας σημεία της πόλης αποκλεισμένα μεταξύ τους (υποβαθμισμένες συνοικίες, καταυλισμούς Ρομά, κ.ο.κ), ενώ αφορούν και σε προσωπικές ιστορίες αποκλεισμού που έχουν χωρική διάσταση και που αποκτούν ένα ευρύτερο νόημα».

Οι διαδρομές είναι πέντε: Λεμονιά-Βοτανικός, Περιφέρεια-Κοινωνική Πρόνοια-Παλιό Χατζηκώστα-ΚΕΠΑΒΙ, Καλούτσιανη-Βελισσάριο-Σεισμόπληκτα, Παλιό Πανεπιστήμιο-Φυλακές-Δικαστικό Μέγαρο-ΚΕΘΕΑ, Όαση-Παλιό Χατζηκώστα-Παλιές Στρατιωτικές Φυλακές. Πέντε ποδηλατικά δρομολόγια που κρύβουν πολύ περισσότερα από την απλή ποδηλατάδα…

Το έργο «Χαρτογραφώντας την ένταξη: ποδηλατικές διαδρομές απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».

Περισσότερα, θα βρείτε εδώ: http://diadromes.kethea-epirou.gr/. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της προσπάθειας, είναι η ανθολόγηση άρθρων του τοπικού Τύπου που αναφέρονται στον κοινωνικό αποκλεισμό στα Γιάννενα, μέσα σε ένα διάστημα 50 ετών περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back