ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάννες: 9’ χειροκρότημα για «Killers of the Flower Moon» του Σκορσέζε

Εικόνα του άρθρου Κάννες: 9’ χειροκρότημα για «Killers of the Flower Moon» του Σκορσέζε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 00:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε παρουσίασε το Σάββατο στις Κάννες το «Killers of the Flower Moon», ένα σαρωτικό αμερικανικό έπος για την απληστία και την εκμετάλλευση στις αιματοβαμμένες πεδιάδες ενός καταυλισμού του έθνους Οσέιτζ στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920.

Η τελευταία ταινία του Σκορτσέζε -με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λίλι Γκλάντστοουν και Ρόμπερτ Ντε Νίρο- είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά του έργα. Διασκευάζοντας το μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία διαρκεί σχεδόν τρεισήμισι ώρες και τα γυρίσματά της κόστισαν στην Apple 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το Killers of the Flower Moon ήταν η πιο αναμενόμενη ταινία στο φετινό φεστιβάλ Καννών. Ένα ιστορικό έπος, μια πικρή ταινία εγκλήματος και ένα γουέστερν των Μεγάλων Πεδιάδων- το οποίο φάνηκε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αποσπώντας ένα παρατεταμένο (9 λεπτά) χειροκρότημα και πολλές επευφημίες για τον 80χρονο Σκορτσέζε, ο οποίος έκανε πρεμιέρα στις Κάννες από το 1985 με το After Hours.

Ο Σκορτσέζε και ο συν-σεναριογράφος Ερικ Ροθ επικεντρώνουν την ιστορία τους στον Ερνεστ Μπέρκχαρτ (Ντι Κάπριο, στην έβδομη συνεργασία του με τον Σκορτσέζε), έναν βετεράνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ερωτεύεται τη Μόλι Μπράουν (Λίλι Γκλάντστοουν), μέλος μιας πλούσιας οικογένειας Οσέιτζ.

Από τη στιγμή που βρήκαν αποθέματα πετρελαίου στη γη τους, τα μέλη της Οσέιτζ ήταν οι τότε πλουσιότεροι άνθρωποι στη χώρα. Αλλά αυτός ο πλούτος ελέγχεται στενά από άλλους. Μια σειρά από δολοφονίες από άπληστους δολοφόνους προκάλεσε πανικό στη φυλή.

Αν και το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν αφιερώνει πολλές σελίδες στις συνδέσεις ανάμεσα στις υποθέσεις και τη «γέννηση» του τμήματος FBI, το φιλμ του Σκορσέζε δεν επικεντρώνεται τόσο στις έρευνες γύρω από τις δολοφονίες (ο Τζέσι Πλίμονς υποδύεται έναν πράκτορα του μόλις συσταθέντος Γραφείου.) Αντ' αυτού, το «Killers of the Flower Moon» αποτυπώνει τη χειραγώγηση και τις δολοφονίες των ιθαγενών Αμερικανών μέσα από τη δυναμική στη σχέση του Ερνεστ και της Μόλι.

Με πληροφορίες από El PAIS. Φωτογραφία: Facebook



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back