ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δυναμική επιστροφή του Φεστιβάλ Καννών

Εικόνα του άρθρου Η δυναμική επιστροφή του Φεστιβάλ Καννών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2023, 21:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες ταινίες των Γουές Άντερσον, Άλις Ρόρβαχερ, Χιροκάζου Κόρε Έντα, Τοντ Χέινς και Βιμ Βέντερς θα διαγωνιστούν για την πολυπόθητη κορυφαία διάκριση του Φεστιβάλ Καννών, τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς και ένας αριθμός ρεκόρ ταινιών που σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών Τιερί Φρεμό και η πρόεδρος Ίρις Κνόμπλοχ ανακοίνωσαν μια σειρά από μεγάλους διεθνείς δημιουργούς, μαζί με μερικά νέα πρόσωπα, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Παρίσι.

Μεταξύ των 19 ταινιών που επιλέχθηκαν για το διάσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών είναι το sci-fi homage του Άντερσον «Asteroid City», το «Perfect Days» του Βέντερς, το «Monster» του Κόρε Έντα, το «La Chimera» της Άλις Ρόρβαχερ και το «May December» του Χέινς, ένα ρομάντζο με τη Νάταλι Πόρτμαν και την Τζούλιαν Μουρ. 

Ο Κεν Λόουτς, τακτικός θαμώνας των Καννών εδώ και καιρό, θα επιστρέψει με το «The Old Oak». Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ θα κάνει πρεμιέρα στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μετά το «Under the Skin» του 2013 με τη διασκευή του Μάρτιν Έιμις «Zone of Interest».


Γυναίκες πίσω από την κάμερα

Μαζί με τον Αλίτσε Ρορβάχερ, την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας «Happy as Lazzaro», στο διαγωνισμό συμμετέχουν άλλες πέντε γυναίκες σκηνοθέτες: Η Γαλλίδα Κατρίν Μπρεγιά με το «Last Summer», η Αυστριακή Τζέσσικα Χάουσνερ με το «Club Zero», η Γαλλίδα Ζυστίν Τριετ με το «Anatomy of a Fall», η Γαλλο-Σενεγαλέζα σκηνοθέτης Ramata-Toulaye Sy με το «Banel & Adama» και η Τυνήσια Κάουθερ Μπεν Χάνια με το ντοκιμαντέρ «Olfa's Daughters».

Οι Κάννες έχουν συχνά δεχτεί κριτική για την επιλογή λίγων ταινιών από γυναίκες για το διάσημο διαγωνιστικό τους πρόγραμμα. Μόνο δύο γυναίκες σκηνοθέτες έχουν κερδίσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα: η Τζέιν Κάμπιον το 1993 για το «The Piano» και η Τζούλια Ντουκουρνό το 2021 για το «Titane».

Αρκετές από τις πιο εντυπωσιακές πρεμιέρες των Καννών είχαν ήδη ανακοινωθεί. Το «Indiana Jones and the Dial of Destiny» θα κάνει ντεμπούτο στις Κάννες, μαζί με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Χάρισον Φορντ, όπως και το «Killers of the Flower Moon» του Μάρτιν Σκορτσέζε, η μεγάλου προϋπολογισμού μεταφορά για την Apple του μη μυθοπλαστικού μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν. Ο Τιερί Φρεμώ δήλωσε ότι παρότρυνε τον Scorsese να προβάλει το «Killers of the Flower Moon» στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αλλά επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί να διαγωνιστεί για τον Φοίνικα.

Την Τρίτη, οι Κάννες ανακοίνωσαν ότι η μικρού μήκους ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Strange Way of Life», με τους Πέντρο Πασκάλ και Ήθαν Χοκ, θα κάνει επίσης πρεμιέρα στο φεστιβάλ.


Οι Κάννες ξεκινούν στις 16 Μαΐου με την επιλογή της βραδιάς έναρξης «Jeanne du Barry», με τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του βασιλιά Λουδοβίκου XV. Η ταινία, σε σκηνοθεσία και με συμπρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη Μαϊγουέν Λε Μπεσκό, έχει χαρακτηριστεί ως η ταινία επιστροφής του Ντεπ μετά την εκρηκτική δίκη του πέρυσι με την Άμπερ Χερντ, την πρώην σύζυγό του. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

Η πολυαναμενόμενη σειρά του HBO «The Idol», από τον δημιουργό του «Euphoria» Σαμ Λέβινσον θα κάνει επίσης το ντεμπούτο της στις Κάννες. Ο Στιβ Μακ Κουίν, ο σκηνοθέτης του «12 Years a Slave» και της κινηματογραφικής ανθολογίας «Small Axe», θα παρουσιάσει το «Occupied City», ένα ντοκιμαντέρ για το Άμστερνταμ υπό ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, δύο φορές νικητής του Χρυσού Φοίνικα. Αφού κέρδισε την κορυφαία διάκριση στις Κάννες για το «The Square» του 2017, ο Έστλουντ βραβεύθηκε πέρυσι για την κοινωνική σάτιρα «Triangle of Sadness».

Με πληροφορίες από Associated Press

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back