ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλύτερο νερό από τον νέο χρόνο

Εικόνα του άρθρου Καλύτερο νερό από τον νέο χρόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2016, 12:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί ο καιρός να πέρασε (και ως γνωστόν ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές), αλλά το 2012 και το 2013 ήταν οι χρονιές που η πόλη ήταν γεμάτη με σκαμμένους δρόμους, λακούβες, σκόνη και λάσπες εξαιτίας του έργου της ΔΕΥΑΙ που έφερε τον τίτλο «Βελτίωση-αναβάθμιση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης».

Τρία χρόνια μετά, αυτές οι «πληγές» μπορεί να έχουν επουλωθεί, αλλά το μεγάλο έργο της δημοτικής επιχείρησης, που εγγυάται καλύτερο δίκτυο ύδρευσης και κατ' επέκταση καλύτερο πόσιμο νερό, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η ΔΕΥΑΙ έχει τη μία και μοναδική ευκαιρία να το ολοκληρώσει μέχρι τέλη της χρονιάς, χωρίς να χρειαστεί να βρει χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.

To έργο αυτό δεν είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τη ρευστότητα η ανάδοχος εταιρία «Αχελώος ΑΤΕ», με τρικαλινή καταγωγή. Αναμφίβολα δεν βοήθησε και η μεγάλη έκπτωση που είχε δοθεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 5 εκατ. ευρώ και το ποσό της σύμβασης ανήλθε τελικά στα 2.157.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Με τη ΔΕΥΑΙ να δείχνει μεγάλη ανοχή (οι παρατάσεις στην υλοποίηση του έργου ξεπέρασαν τις εννιά!), οι εργασίες εκτελούνταν με... το ζόρι. Μετά από αρκετές διαδικασίες, ενστάσεις και συζητήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του έργου έκλεισε, χωρίς όμως επί της ουσίας να γίνει καθόλα λειτουργικό. Κι αυτό επειδή απομένουν κρίσιμες εργασίες που αφορούν τις συνδέσεις και τις παροχές .

Ο προϋπολογισμός του υποέργου αυτού, το οποίο πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ανέρχεται στα 137.000 ευρώ. Ο Δήμος υποχρεούται άμεσα να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης (εν μέσω δυσκολιών λόγω της αλλαγής του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις), καθώς πρέπει να εκτελέσει το υποέργο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.  

Το μεγάλο αυτό έργο της ΔΕΥΑΙ «τρέχει» σε 45 υπόγεια χλμ. της πόλης. Μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης του παλιού δήμου -από το Κάστρο μέχρι τα Σεισμόπληκτα και από τη Βρυσούλα μέχρι τους Αμπελόκηπους- έχει αντικασταθεί. Στο πλαίσιο αυτής της αντικατάστασης του δικτύου, απομακρύνθηκαν παλιοί σωλήνες, ακόμα και μεντεμένιοι οι οποίοι είχαν «περαστεί» προπολεμικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back