H έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το 2022 έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία.
Καταρχάς, έχει τις περισσότερες αναφορές της δεκαετίας, που είναι ανοδικές, με μόνη χρονιά κάμψης το 2021.
Επίσης, αντικατοπτρίζει το εμφανές πρόβλημα ακρίβειας που υπάρχει στην Ελλάδα και δεν «ξορκίζεται» με επιδοματικά ημίμετρα, αλλά βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση, για τις επιλογές της.
Το 82% των αναφορών στον κλάδο της ενέργειας για παράδειγμα, έχει να κάνει «με θέματα τιμών και χρεώσεων και η αλματώδης αύξησή τους σχετίζεται, αιτιωδώς, με το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπεία του ανεξέλεγκτου, αυθαίρετου και, συχνά, αδιαφανούς τρόπου ενεργοποίησης της λεγόμενης ‘ρήτρας αναπροσαρμογής’ από αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στις συνδέσεις κυμαινόμενου τιμολογίου» όπως επακριβώς αναφέρει η έκθεση.
Ο Συνήγορος «καρφώνει» ουσιαστικά τις κυβερνητικές επιλογές για τη ρήτρα, λέγοντας ότι «ο τρόπος αυτός ώθησε τις τιμές κατανάλωσης προς τα πάνω και επέφερε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού, αντί αυτός να λειτουργεί εξισορροπητικά και διορθωτικά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Μάλιστα, η μαζικότητα της προσφυγής των καταναλωτών στην Αρχή για τα συγκεκριμένα ζητήματα ήταν άνευ προηγουμένου, κάτι που αντανακλάται και στη στατιστική διαπίστωση ότι οι αναφορές του κλάδου της ενέργειας αποτέλεσαν σχεδόν το 40% όλων των αναφορών που υποβλήθηκαν το 2022 στην Αρχή για όλους τους εμπορικούς κλάδους».
Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ύδρευση: μαζί με τις καταγγελίες για την ενέργεια, η αύξηση των προσφυγών στον Συνήγορο ήταν 150%.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επιλύει τις αναφορές της αρμοδιότητάς του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (68,46% υπέρ καταναλωτή, 11,98% υπέρ προμηθευτή) και εντός -κατά μέσο όρο- 94 ημερών.
Το μικρότερο σκορ υπέρ καταναλωτή πάντως, έχει η ενέργεια και ύδρευση. Όπως και το μικρότερο σκορ επιλύσεων…
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι τράπεζες και η εξυπηρέτηση των πολιτών:
«Σημαντικότερο πρόβλημα αναδεικνύεται η επικοινωνία των δανειοληπτών με τις εν λόγω εταιρείες, καθώς η τηλεφωνική εξυπηρέτηση είναι πλημμελής, ενώ και η διαχείριση αιτημάτων (ακόμη και σε φαινομενικά απλές αναζητήσεις συμβάσεων, βεβαιώσεων, κ.λπ.) καταλήγει χρονοβόρα» αναφέρει ο Συνήγορος.
Είναι εντυπωσιακό, ότι τη στιγμή που οι τράπεζες μειώνουν προσωπικό, καταστήματα και δυσκολεύουν πολύ την απευθείας εξυπηρέτηση, οι υπηρεσίες τους γίνονται όλο και πιο δύσχρηστες, ειδικά για μεγαλύτερους-ες σε ηλικία.