ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλύτερη όψη για το χάνι Βρόσγου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2016, 04:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To χάνι του Βρόσγου στην οδό Ανεξαρτησίας απέκτησε μια διαφορετική όψη, ενθαρρυντική για το μέλλον.

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου προχώρησαν σε βασικές εργασίες για να γλιτώσει το χάνι από την κατάρρευση. Τους τελευταίους μήνες, με τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, επισκευάστηκαν μεταξύ άλλων τα ετοιμόρροπα κονιάματα του ορόφου της πρόσοψης, τα οποία είχαν διαβρωθεί και εγκυμονούσαν κινδύνους για τους διερχόμενους, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν τα σπασμένα τζάμια. 

Η εικόνα που παρουσιάζει πια το παραδοσιακό αυτό χάνι, είναι αναμφίβολα πολύ καλύτερη. Ωστόσο, για την αποκατάστασή του απαιτούνται περισσότερες εργασίες και βέβαια ένα σεβαστό ποσό, το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει. Το κτίριο ανήκει κυρίως στο Κληροδότημα Κωνσταντίνου Γκωλέτση, με έδρα τους Ασπράγγελους Ζαγορίου, αλλά και σε κάποιους μεμονωμένους ιδιώτες.

Το άλλοτε περίφημο «χάνι του Βρόσγου» ήταν ένα από τα επτά χάνια που υπήρχαν στη περιοχή. Συνήθως οι θαμώνες του ήταν συνήθως από τη περιοχή του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και της Θεσπρωτίας. Μέσα στο χάνι υπήρχαν μαγαζιά που εξυπηρετούσαν τους πελάτες, όπως πεταλωτήρια, σαμαράδικα κ.λπ. Το χάνι-πανδοχείο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back